Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ποιος Είναι ο Ιησούς Χριστός;

ΣΥΜΦΩΝΑ με αξιόπιστες ιστορικές πηγές, κάποιος άντρας ονόματι Ιησούς γεννήθηκε πριν από 2.000 και πλέον χρόνια στη Βηθλεέμ, στην περιοχή της Ιουδαίας. Εκείνη την εποχή, βασιλιάς στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ενώ στη Ρώμη αυτοκράτορας ήταν ο Καίσαρας Αύγουστος. (Ματθαίος 2:1· Λουκάς 2:1‐7) Οι Ρωμαίοι ιστορικοί των πρώτων δύο αιώνων απέφευγαν γενικά να αναφέρονται στον Ιησού, εφόσον οι άρχοντες της Ρώμης προσπαθούσαν τότε να καταπνίξουν τη Χριστιανοσύνη.
Από την άλλη μεριά, Η Ιστορία του Κόσμου Κατά τους Ιστορικούς (The Historians’ History of the World) επισημαίνει: «Το ιστορικό αποτέλεσμα των έργων του [Ιησού] ήταν πιο μνημειώδες, ακόμη και από αυστηρά κοσμική σκοπιά, από τα έργα κάθε άλλου προσώπου της ιστορίας. Στη γέννηση [του Ιησού] τοποθετείται χρονολογικά η έναρξη μιας νέας εποχής, την οποία αναγνωρίζουν οι κύριοι πολιτισμοί του κόσμου».
Το περιοδικό Τάιμ (Time) ανέφερε ότι έχουν γραφτεί περισσότερα βιβλία για τον Ιησού παρά για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στην ιστορία. Πολλά από αυτά τα βιβλία εστιάζουν την προσοχή τους στο ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Ιησού, δηλαδή ποιος πραγματικά είναι. Η αντιλογία γύρω από αυτό το θέμα ίσως είναι μεγαλύτερη από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία.
Τα Πρώτα Ερωτήματα για την Ταυτότητά Του
Όταν λέχθηκε στη Μαρία ότι θα αποκτούσε παιδί και ότι θα το ονόμαζε Ιησού, εκείνη ρώτησε: «Πώς θα γίνει αυτό, αφού δεν έχω σχέσεις με άντρα;» Ο άγγελος του Θεού, ο Γαβριήλ, απάντησε: «Δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Γι’ αυτόν το λόγο, επίσης, αυτό που γεννιέται θα αποκληθεί άγιο, Γιος του Θεού».Λουκάς 1:30‐35.
Αργότερα, ο Ιησούς εκτέλεσε θαύματα που προκάλεσαν το θαυμασμό των αποστόλων του. Όταν μια ισχυρή ανεμοθύελλα απείλησε να βυθίσει το πλοιάριό τους στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, ο Ιησούς ηρέμησε το νερό επιπλήττοντάς το: «Σώπα! Ησύχασε!» Έκπληκτοι, οι απόστολοί του αναφώνησαν: «Ποιος είναι άραγε αυτός;»Μάρκος 4:35‐41· Ματθαίος 8:23‐27.
Ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Ιησού ακούγονταν συχνά από ανθρώπους των ημερών του, γι’ αυτό και ο Ιησούς ρώτησε τους αποστόλους του ποιος έλεγαν οι άνθρωποι ότι ήταν. «Μερικοί λένε ο Ιωάννης ο Βαφτιστής», απάντησαν εκείνοι, «άλλοι ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή ένας από τους προφήτες»—άνθρωποι που όλοι τους ήταν τότε νεκροί. Κατόπιν, ο Ιησούς ρώτησε: «“Εσείς, όμως, ποιος λέτε ότι είμαι;” Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος είπε: “Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Γιος του ζωντανού Θεού”». Ακόμη και οι δαίμονες—πονηροί άγγελοι—είπαν για τον Ιησού: «Εσύ είσαι ο Γιος του Θεού».Ματθαίος 16:13‐16· Λουκάς 4:41.
Ποιος Είπε ο Ιησούς ότι Ήταν
Αν και ο Ιησούς σπάνια αναφερόταν στον εαυτό του ως Γιο του Θεού, αναγνώριζε πως πράγματι ήταν. (Μάρκος 14:61, 62· Ιωάννης 3:18· 5:25, 26· 11:4) Σχεδόν πάντα, όμως, έλεγε ότι ήταν «ο Γιος του ανθρώπου». Προσδιορίζοντας με αυτά τα λόγια τον εαυτό του, τόνιζε την ανθρώπινη γέννησή του—το γεγονός ότι ήταν όντως άνθρωπος. Έτσι αποκάλυπτε επίσης ότι αυτός ήταν ο «γιος ανθρώπου» τον οποίο είχε δει ο Δανιήλ σε όραμα να εμφανίζεται μπροστά στον Παντοδύναμο Θεό—“τον Παλαιό των Ημερών”.—Ματθαίος 20:28· Δανιήλ 7:13.
Αντί να διακηρύττει ότι είναι Γιος του Θεού, ο Ιησούς άφηνε τους άλλους να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Και πράγματι, ακόμη και άλλοι άνθρωποι εκτός από τους αποστόλους του το κατανόησαν αυτό, περιλαμβανομένου του Ιωάννη του Βαφτιστή και της Μάρθας, που ήταν φίλη του Ιησού. (Ιωάννης 1:29‐34· 11:27) Εκείνοι πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν ο υποσχεμένος Μεσσίας. Έμαθαν ότι είχε ζήσει στον ουρανό ως ισχυρό πνευματικό πλάσμα και ότι η ζωή του είχε μεταφερθεί θαυματουργικά από τον Θεό στη μήτρα της παρθένου Μαρίας.—Ησαΐας 7:14· Ματθαίος 1:20‐23.
Όμοιος με τον Πρώτο Άνθρωπο, τον Αδάμ
Από πολλές απόψεις, ο Ιησούς ήταν όμοιος με τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ. Λόγου χάρη, και οι δύο ήταν τέλειοι και δεν είχαν ανθρώπινο πατέρα. (Γένεση 2:7, 15) Γι’ αυτόν το λόγο, η Αγία Γραφή αποκαλεί τον Ιησού “τελευταίο Αδάμ”—έναν τέλειο άντρα που μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντίστοιχο λύτρο». Η ζωή του Ιησού αντιστοιχούσε με τη ζωή “του πρώτου ανθρώπου Αδάμ”, τον οποίο ο Θεός δημιούργησε ως τέλειο άνθρωπο.—1 Κορινθίους 15:45· 1 Τιμόθεο 2:5, 6.
Ο πρώτος Αδάμ αποκαλείται στη Γραφή “γιος του Θεού”. (Λουκάς 3:38) Ωστόσο, εκείνος ο Αδάμ έχασε την πολύτιμη σχέση που είχε ως γιος του Θεού επειδή παρήκουσε εσκεμμένα τον Θεό. Απεναντίας, ο Ιησούς ήταν πάντα πιστός στον ουράνιο Πατέρα του και παρέμεινε επιδοκιμασμένος Γιος του Θεού. (Ματθαίος 3:17· 17:5) Η Γραφή λέει ότι όλοι όσοι ασκούν πίστη στον Ιησού, με το να τον δέχονται ως Σωτήρα τους, μπορούν να λάβουν αιώνια ζωή.—Ιωάννης 3:16, 36· Πράξεις 5:31· Ρωμαίους 5:12, 17‐19.
Παρ’ όλα αυτά, μερικοί ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς δεν είναι απλώς ο Γιος του Θεού αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο Θεός. Λένε ότι τόσο αυτός όσο και ο Πατέρας του είναι ο Παντοδύναμος Θεός. Έχουν δίκιο; Αποτελεί με κάποιον τρόπο ο Ιησούς μέρος του Θεού; Είπε κάτι τέτοιο ο Ιησούς ή οποιοσδήποτε από τους Βιβλικούς συγγραφείς; Πράγματι, ποιος είναι ο μόνος αληθινός Θεός; Ποιος είπε ο Ιησούς ότι είναι ο μόνος αληθινός Θεός; Ας δούμε.

Το Πιο Γνωστό Πρόσωπο
  Η βιογραφία του Ιησού καταγράφηκε από τέσσερις συγχρόνους του—τον Ματθαίο, τον Μάρκο, τον Λουκά και τον Ιωάννη—δύο από τους οποίους ήταν στενοί του σύντροφοι. Τα ομώνυμα βιβλία τους αποκαλούνται κοινώς Ευαγγέλια, και τμήματά τους μπορούν να διαβαστούν σε πάνω από δύο χιλιάδες γλώσσες. Αυτά τα μικρά βιβλία είναι συνήθως ενωμένα με άλλα, αποτελώντας μαζί την Αγία Γραφή. Η κυκλοφορία των Ευαγγελίων—είτε ως μεμονωμένα βιβλία είτε ως μέρος της Γραφής—ξεπερνάει κατά πολύ την κυκλοφορία οποιωνδήποτε άλλων συγγραμμάτων στην ιστορία. Δεν είναι άξιο απορίας το ότι ο Ιησούς είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος που έζησε ποτέ!

«Ποιος είναι άραγε αυτός;» ρώτησαν οι απόστολοι

 http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102005281#p8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου