Άρθρο από τον Ανδρέα Προβελέγγιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Yoga Word.
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ο Δάσκαλος του δασκάλου μου λέει σε ένα από τα βιβλία του«Για να κάνετε τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι ο Διαλογισμός είναι καλύτερα να τους τον δείξετε στην πράξη παρά να τους μιλήσετε γι’ αυτόν».
Όμως εγώ ως γνήσιος «αιρετικός» θα παραβώ αυτή την προτροπή και θα κάνω μία προσπάθεια να σας μιλήσω για αυτόν.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τα άγχη, τα ψυχολογικά προβλήματα και τις ψυχοσωματικές αρρώστιες στρέφονται σήμερα σε εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, άσκησης ή θεραπείας.
Η επιστήμη ανακαλύπτει πανάρχαια μυστικά υγείας και μακροζωίας και τα ξαναφέρνει στο προσκήνιο απαλλαγμένα από τα πέπλα του μυστικισμού.
Οι περισσότεροι σήμερα γνωρίζουν για την Γιόγκα και αρχίζουν να καταφεύγουν στις ασκήσεις της για να νοιώσουν γαλήνη και ηρεμία.
Δεν γνωρίζουν όμως πως οι σωματικές ασκήσεις Γιόγκα είχαν ένα και μοναδικό σκοπό, να μπορέσει να σταθεί ο ασκούμενος περισσότερη ώρα στον Διαλογισμό χωρίς να τον ενοχλήσει το σώμα του.
Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πανάρχαια αλήθεια που η Ολιστική Ιατρική διδάσκει.
Ότι ήμαστε ένα σύνολο και ότι συμβαίνει σε ένα κομμάτι του οργανισμού μας επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και τα υπόλοιπα.
Ξαναανακαλύπτουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, της άσκησης, της ελεγχόμενης αναπνοής.
Όμως ακόμα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αγνοούν τα τεράστια οφέλη του Διαλογισμού.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αναλύσουν οι επιστήμονες μερικά από τα μυστήρια του εγκεφάλου.
Χρησιμοποιούμαι λένε μόνο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου και παρόλα αυτά η δύναμη του νου είναι τεράστια πάνω στο ανθρώπινο σώμα και το περιβάλλον του.
Ο Χριστός μίλησε για την πίστη που σώζει και μετακινεί βουνά και ο Βούδας είπε πως αν κατορθώσεις να συγκεντρώσεις την καρδιά σου σε ένα σημείο τίποτα δεν θα είναι αδύνατον για σένα.
Οι μοναχοί του Θιβέτ φημίζονται για την γαλήνη και για τις υπερφυσικές συχνά ικανότητες τους.
Όλα αυτά είναι αποτελέσματα του διαλογισμού εξηγούν οι ίδιοι.
Ο διαλογισμός επίσης ήταν γνωστός και πολύ διαδεδομένος στην Αρχαία Αίγυπτο.
Η στάση των αγαλμάτων των Αιγυπτίων Φαραώ με την πλάτη ευθυτενή, τα χέρια να ακουμπούν χαλαρά στα γόνατα και το σώμα να σχηματίζει ορθές γωνίες είναι η «βασιλική» ή «αιγυπτιακή» στάση του διαλογισμού.
Ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του διαλογισμού στην Ιατρική σήμερα ήταν ο δόκτωρ Χέρμπερτ Μπένσον ο οποίος εργαζότανε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ύστερα από πολυετείς μελέτες πάνω στα αποτελέσματα του Διαλογισμού ο δρ. Μπένσον λέει πως το κλειδί στο γιατί ο Διαλογισμός είναι αποτελεσματικός σε τόσες εφαρμογές είναι στην «αντίδραση της χαλάρωσης».
Για πολλά χρόνια ο δρ. Μπένσον μοίραζε στα νοσοκομεία ένα βιβλιαράκι το οποίο εξηγούσε το πώς ο Διαλογισμός μπορούσε να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα.
Επίσης πολλοί Ψυχοθεραπευτές συστήνουν πια τον Διαλογισμό στους ασθενείς τους για να τους βοηθήσουν να βρουν τη χαμένη αυτοπεποίθηση τους και να απαλλαγούν από φοβίες και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. (είχα κάποτε έναν μαθητή που τραύλιζε – αμέσως μετά από τον διαλογισμό και για περίπου μια ώρα ΔΕΝ ΤΡΑΥΛΙΖΕ ΚΑΘΟΛΟΥ).
Η ψυχραιμία στις δύσκολες καταστάσεις, η αντίσταση στο κρύο ή τη ζέστη, τον πόνο ή τον φόβο, είναι μερικά από τα γνωρίσματα των ανθρώπων που διαλογίζονται καθημερινά και για πολλά χρόνια.
Υπάρχουν .όμως πολλά συστήματα Διαλογισμού.
Εγώ θα σας μιλήσω για αυτό το οποίο έχω γνωρίσει καλύτερα και στο οποίο εξασκούμαι.
Είναι ο Διαλογισμός που μας διδάσκει το σύστημα της Ράτζα Γιόγκα.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ.
Η λέξη yoga παράγεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ζεύω ή συνδέω.
Έτσι yoga σημαίνει ένωση και υπονοείται η ένωση της ατομικής ψυχής με τον θεό.
Η πιο παλιά αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της yoga είναι πέτρινες «σφραγίδες» με Γιόγκικες στάσεις που βρέθηκαν το 3000 π.χ
Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας.
Η λέξη παράγεται από την σανσκριτική ρίζα VID που σημαίνει γνωρίζω ή γνώση και υπονοείτε ή γνώση για τον θεό
Το θεμέλιο της Γιόγκικης διδασκαλίας τίθεται στις Ουπανισάδες (Upanishad - μεταγενέστερο τμήμα των Βεδών, γύρο στα 800 π.χ).
Ετυμολογικά η λέξη Upanishad παράγεται από τα Upa = κοντά, ni = κάτω και sad = κάθομαι και υπονοείται το κάθεσαι κάτω, κοντά στο δάσκαλο και να ακούς την διδασκαλία του.
Αντιπροσωπεύουν μια από τις αρχαιότερες προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει μια φιλοσοφική εξήγηση του κόσμου και απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα.
Το 600 π.χ εμφανίζεται το μεγάλο επικό ποίημα η Μαχαμπαράτα η οποία περιλαμβάνει τη Μπαγκαβάντ Γκίτα (Bhagavad Gita) στη οποία ο Θεός με τη μορφή του Κρίσνα εκπαιδεύει τον πολεμιστή Αρτζούνα στη Γιόγκα.
Η Bhagavad Gita είναι ένα από τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά έργα του κόσμου και το πιο δημοφιλές θρησκευτικό ποίημα της σανσκριτικής φιλολογίας.
Την κύρια έμπνευση της την αντλεί από τις Upanishads και συνενώνει την φιλοσοφία της VEDANTA με την πρακτική της Γιόγκα.
Ο Πατάντζαλι γράφει τις Γιόγκα Σούτρες (Yoga Sutras - το αρχαιότερο σωζόμενο εγχειρίδιο της Γιόγκα) το 200 π.χ.
Σ¨ αυτό ο Πατάντζαλι συγκέντρωσε, ταξινόμησε και κωδικοποίησε τις παραδοσιακές τεχνικές της Γιόγκα που υπήρχαν έως την εποχή του.
Οι τέσσερις κύριοι δρόμοι της ΓΙΟΓΚΑ που αναγνωρίζει η Ινδική παράδοση και Φιλοσοφία είναι οι:
Bhakti yoga (Μπάκτι Γιόγκα), karma yoga (Κάρμα Γιόγκα), Jnana yoga (Τζνιάνα Γιόγκα) & Raja yoga (Ράτζα Γιόγκα).
Τα οχτώ βήματα της Ράτζα Γιόγκα είναι οι ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ( YAMA: Αυτοκυριαρχία, NIYAMA : Θετικές ιδιότητες) , οι ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ASANA:Στάσεις – Ασκήσεις), οι ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (PRANAYAMA: prana (βιοενέργεια ή αναπνοή) + ayama (κράτημα ή παύση) = Ρύθμιση ή έλεγχος της αναπνοής - Έλεγχος της βιοενέργειας), το PRATYAHARA (Αποτράβηγμα - έλεγχος των αισθήσεων) ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (DHARANA : Συγκέντρωση ή προσπάθεια για συγκέντρωση του νου - DHYANA: Προσήλωση ή πετυχημένη συγκέντρωση του νου - SAMADHI: Έκσταση - Υπερσυνειδησιακή κατάσταση - Άμεση αντίληψη της πραγματικότητας).
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Μέσα από ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ έχει δειχτεί ότι:1. ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΦΕΛΗ:
- Ο μεταβολισμός πέφτει κατά 16% (σκεφτείτε πως στον ύπνο πέφτει μόνο κατά 8%)
- Οι αναπνοές μειώνονται από 7 έως 16 το λεπτό
- Οι λειτουργίες της καρδιάς πέφτουν κατά 30%
- Έχουμε άμεση απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως από τους μύες
- Ο εγκέφαλος λειτουργεί με κύματα ΑΛΦΑ (πολλές φορές μέσα στον Διαλογισμό πέφτουμε και στο επίπεδο ΘΗΤΑ & ΔΕΛΤΑ)
- Έχουμε αύξηση της ηρεμίας (μετριέται με την αντίσταση που παρουσιάζει το δέρμα )
- Έχουμε αρμονική λειτουργία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου (αριστερό λογική και οργάνωση – δεξί δημιουργικότητα και ευαισθησία)
- Παρουσιάζεται πτώση της πίεσης στους Υπερτασικούς και αύξηση σε Υποτασικούς
2. ΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ (ΌΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΧΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ)
- Πιο ξεκούραστη καρδιά και πνεύμονες
- Αυξημένη αντίσταση στις αρρώστιες
- Γρήγορη επαναφορά στην ηρεμία από έντονα στρες
- Πιο γρήγορα αντανακλαστικά (έχει μετρηθεί διαφορά 3 έως 5 δευτερόλεπτα)
- Μεγαλύτερη αντίληψη (αυξάνει η παρατηρητικότητα και η μνήμη)
- Αύξηση της νοημοσύνης!!!! (28 πόντους έναντι 10 των υπολοίπων σε πείραμα που έγινε σε μαθητές)
- Αύξηση αποδοτικότητα στην δουλειά κατά 50%
- Βελτίωση σχέσεων στον χώρο εργασίας κατά 65%
- Επίσης έχει μετρηθεί με διάφορους τρόπους αύξηση της αυτοπαραδοχής, αυτοπεποίθησης, αυθορμητισμού, αυτοέλεγχου, συναισθηματικής σταθερότητας
- Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
- Βελτίωση κατά 90% σε περιπτώσεις άσθματος
- Μείωση στο κάπνισμα
- Απαλλαγή από αλκοολισμό
- Μείωση στην χρήση φαρμάκων
- Απαλλαγή από τα ναρκωτικά
- Αύξηση της κοινωνικότητας σε φυλακισμένους
- 56 άτομα στα 156 θεραπεύτηκαν από αλλεργίες
- Βελτιωμένη απόδοση σε αθλητές
- Μεγάλη βοήθεια στο αδυνάτισμα
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνουν οι σύγχρονοι ερευνητές για να εξηγήσουν τα τεράστια οφέλη από τον Διαλογισμό (και που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά και ο δάσκαλος μου ο Robert Najemy) είναι το εξής:
Παρατηρήστε λένε τον λαμπτήρα του δωματίου σας, το φως του φωτίζει το δωμάτιο και διασκορπίζεται γύρο.
Αν όμως συγκεντρώσετε όλη αυτή την ενέργεια που διαχέεται και την υποχρεώσετε να γίνει μια μικρή δέσμη τότε έχετε μπροστά σας μια ακτίνα λέιζερ η οποία είναι ικανή να τρυπήσει ακόμα και αυτό το ατσάλι.
Αυτό ακριβώς μπορεί να επιτύχει κανείς με τον Διαλογισμό (ένας από τους τρεις βασικούς στόχους – σκοπούς).
Μπορεί να συγκεντρώσει τον νου του που διασκορπίζεται σε διάφορες σκέψεις σε μια και μόνο σκέψη και τότε μπορεί να καταφέρει όλα αυτά που θεωρούνται αδύνατα.
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ
Τα στοιχεία που θα σας παραθέσω είναι από μια από τις πολλές
επιστημονικές έρευνες που έχει εκθέσει εκτενώς ο δρ James Funderburg
στο βιβλίο του «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ» σε έκδοση του «Διεθνούς
Ινστιτούτου Ιμαλαΐων για την Επιστήμη και για τη Φιλοσοφία της Γιόγκα
των Η. Π. Α».Μια ένδειξη «χαλαρωμένου» νευρικού συστήματος είναι η αγωγιμότητα του δέρματος. (Όταν υπάρχει νευρική δραστηριότητα υπάρχει και μεγαλύτερη εφίδρωση – αυτή η περισσότερη υγρασία επιτρέπει στο δέρμα μεγαλύτερη αγωγιμότητα ).
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αγωγιμότητα του δέρματος ελαττώνεται με τις ασκήσεις της Γιόγκα κατά την διάρκεια της βαθιάς χαλάρωσης και του Διαλογισμού μέχρι και 200% !!!
Έτσι λοιπόν στο παρακάτω πείραμα που θα σας περιγράψω τα αποτελέσματα πάρθηκαν χρησιμοποιώντας την αγωγιμότητα του δέρματος για να μετρηθεί η διέγερση του συμπαθητικού ν.σ.
Πήρανε λοιπόν τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και αφού τους «συνδέσανε» κατάλληλα ξεκίνησαν να δημιουργούν σκόπιμες εντάσεις και να παρατηρούν τις αντιδράσεις τους. (η ένταση προερχότανε από έναν δυνατό ενοχλητικό θόρυβο που επαναλαμβανότανε απροειδοποίητα)
Η ομάδα Α ήταν μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν καθημερινά διαλογισμό, ασκήσεις Γιόγκα και εξασκούταν σε τεχνικές χαλάρωσης.
Η ομάδα Β ήταν μια ομάδα «φυσιολογικών - ήρεμων» καθημερινών ανθρώπων.
Η ομάδα Γ ήταν μια ομάδα που αποτελούταν από αγχώδεις τύπους.
Η ομάδα λοιπόν Α ήταν αυτή η οποία είχε την πιο γρήγορη αντίδραση την πρώτη φορά που ακούστηκε ο θόρυβος (είχε δηλαδή τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά) ενώ η ομάδα Γ ήταν αυτή που είχε την πιο αργή αντίδραση (μειωμένα αντανακλαστικά λοιπόν).
Η ομάδα Α μετά την πρώτη γρήγορη αντίδραση επανήλθε γρήγορα στο προηγούμενο επίπεδο χαλάρωσης, η ομάδα Β άργησε αλλά επανήλθε και αυτή σε κάποιο επίπεδο χαλάρωσης.
Η ομάδα Γ δεν επανήλθε ποτέ.
Στην συνέχεια η ομάδα Α έμαθε να αναγνωρίζει τον ήχο και να μην έχει σχεδόν καμία αντίδραση άγχους πια ενώ η ομάδα Γ σε κάθε νέο ήχο εκνευριζότανε όλο και πιο πολύ και αύξανε το επίπεδο του άγχους της και του εκνευρισμού της όλο και πιο πολύ.
Σκεφτείτε λοιπόν αυτούς τους τρεις τύπους ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινής τρέλας που λέγεται ζωή στην αγαπημένη μας Αθήνα (στην οδήγηση, στην Εφορία ή σε δύσκολες οικογενειακές στιγμές).
Σκεφτείτε αυτούς τους τρεις τύπους ανθρώπων σαν αθλητές μαχητικών σπορ και αθλημάτων σε έναν αγώνα που πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και τον αυτοέλεγχο τους μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Που θα πρέπει να διατηρούν τα αντανακλαστικά τους σε όλη την διάρκεια του αγώνα και την χαλαρότητα στις κινήσεις τους (σφιγμένες μυϊκές ομάδες χωρίς λόγο προκαλούν μεγάλες απώλειες ενέργειας και μεγάλη καταπόνηση του αθλητή).
ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΛΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ)
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Να αποκτήσουμε την ικανότητα της πλήρους συγκέντρωσης.«…Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με απεριόριστες δυνάμεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αυτές τις δυνάμεις. Επειδή όμως αγνοεί την αλήθεια χάνει τον δρόμο του. Για να αποκτήσει επίγνωση όμως αυτών των δυνάμεων πρέπει εκτός των άλλων και να εξασκείται ακατάπαυστα στον Διαλογισμό. Σε τι θα ωφελήσει έστω και αν έχετε άφθονα υλικά που χρειάζονται αν δεν ξέρετε τον τρόπο να τα μαγειρέψετε για να κάνετε ένα νόστιμο φαγητό; Ο άνθρωπος έχει μέσα του όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να συντηρηθεί και να προοδεύσει αλλά δεν τους δίνει τη σημασία που πρέπει και τα αφήνει αχρησιμοποίητα γιατί δεν ξέρει με τι τρόπο θα να ωφεληθεί από αυτά. Ο νους πετά αδιάκοπα από στόχο σε στόχο.
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΝΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ (Να ένας πρώτος ορισμός για το τι είναι ο Διαλογισμός).
Ο νους πρέπει να προσηλώνεται σε ένα σημείο. Ο άνθρωπος πρέπει να βαδίζει αποφασιστικά επιστρατεύοντας όλες του τις δυνάμεις με σκοπό να πετύχει τον στόχο του. Αν γίνει αυτό καμία δύναμη δεν είναι δυνατόν να τον κάνει να οπισθοχωρήσει. Θα μπορέσει να κατακτήσει τη θέση που του ανήκει.
Όταν ο δύστροπος νους που πετάει προς όλες τις κατευθύνσεις βυθιστεί στο στοχασμό του ΕΝΟΣ θα συμβεί ότι συμβαίνει με τις ακτίνες του ήλιου όταν συγκεντρωθούν με την βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού.
Όταν οι διασκορπισμένες ακτίνες συγκεντρωθούν αναπτύσσουν την δύναμη μιας φλόγας που καίει και καταλύει.
Έτσι όταν κατευθύνουμε τα κύματα της διάνοιας και τον νου προς ένα μοναδικό σημείο θα εκδηλωθούν δυνάμεις που θα κάψουν το κακό και θα προβάλλουν την χαρά.
Ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί στην Ψυχική Ευδαιμονία που είναι ΑΛΗΘΙΝΗ. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε είναι ο Διαλογισμός.
Σήμερα οι άνθρωποι που έχουν δήθεν σύγχρονες αντιλήψεις διαφωνούν ως προς το πώς πρέπει να γίνεται ο διαλογισμός, ακόμα και για το αν πρέπει να κάνει κανείς Διαλογισμό.
Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν γνωρίζουν ούτε την γεύση, ούτε την αγνότητα του.
Η ζωή των ανθρώπων αποκτά ένα καινούργιο μεγαλείο όταν με την βοήθεια του νου που έχει εξαγνιστεί και έχει μεταμορφωθεί με τον Διαλογισμό συνειδητοποιούν και οραματίζονται την Υπέρτατη Αλήθεια. ..»
Από τις διδασκαλίες του δάσκαλου του δασκάλου μου (Είναι ένας άνθρωπος των θαυμάτων που ζει στην Ινδία σήμερα. Δεν αναφέρω το όνομα του για να μη περάσει το μήνυμα πως θέλω να κάνω προπαγάνδα οποιασδήποτε μορφής ή εξυπηρετώ κάποια περίεργα συμφέροντα)
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Να σταματήσουμε τις δραστηριότητες του ΝΟΥ ώστε να «ξεκουραστεί»
Ο Διαλογισμός αποτελεί πια και ένα είδος πρακτικής Ψυχολογίας με σκοπό το στάδιο της συνειδητής επίγνωσης.
Έχουν εκπονηθεί ιατρικές μελέτες με αντικείμενο τον Διαλογισμό και τα οφέλη του στην φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος με πραγματικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Η δυνατότητα επιστημονικής παρατηρήσεως της κατάστασης αυτής δόθηκε το 1929 μετά την ανακάλυψη του γνωστού Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Mε αυτήν την διαδικασία γίνεται εφικτή η μέτρηση των κυμάτων στην επιφάνεια του ανθρωπίνου εγκεφάλου και τα οποία κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την συχνότητά τους ως εξής:
Τύπος Κύματος: β Συχνότητα (Hz): 14 + Συνθήκη: Εγρήγορση, δραστηριότητα, μάτια ανοιχτά.
Τύπος Κύματος: α Συχνότητα (Hz): 8-13 Συνθήκη: Βαθιά χαλάρωση και ύπνος.
Τύπος Κύματος: θ Συχνότητα (Hz): 4-7 Συνθήκη: Βαθύς ύπνος. Εκεί που γίνεται η αποκατάσταση της φθοράς των κυττάρων.
Τύπος Κύματος: δ Συχνότητα (Hz): 0,5-4 Συνθήκη: Σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή.
Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως με τον διαλογισμό μπορούμε να φτάσουμε συνειδητά και ενώ ήμαστε ξύπνιοι σε επίπεδα βαθύ ύπνου (θ).
Αυτό σημαίνει βαθιά ξεκούραση με ότι συνεπάγεται αυτό.
Μια ξεκούραση που πολλοί άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν ούτε στον ύπνο τους αν υποφέρουν από ψυχολογικά και άλλα προβλήματα.
ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Να υπερβούμε τον «Νου»
Όταν μπορούμε να πετυχαίνουμε την απόλυτη συγκέντρωση τότε συμβαίνει η αποταύτιση από το υλικό σώμα και την συγκεκριμένη «εξωτερική» προσωπικότητα.Ερχόμαστε σε επαφή με τον εσώτερο ανώτερο εαυτό (το πραγματικό Εγώ; την ψυχή μας;).
Όταν αυτό συμβαίνει συχνά τότε η εξωτερική προσωπικότητα παθαίνει αυτό που παθαίνει ο σίδηρος όταν έρχεται συχνά σε επαφή με τον μαγνήτη. (Αλλάζει και παίρνει τις ιδιότητες του μαγνήτη, γίνεται μαγνήτης).
Ποιος είναι ο μαγνήτης με τον οποίον ερχόμαστε σε επαφή και αλλάζουμε;
Μα το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ μας.
Έτσι λοιπόν το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ πρέπει να είναι καταρχάς αρεστό σε εμάς (για να κρατάει την συγκέντρωση) και συγχρόνως να περιέχει ποιότητες που θέλουμε να αναπτύξουμε.
Να γιατί λένε πως ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΣΑΙ.
Γιατί βρίσκονται συνέχεια στο μυαλό μας σε έναν καθημερινό ακούσιο Διαλογισμό – συγκέντρωση.
Αν αυτό το αντικείμενο είναι κάποιο αρχέτυπο σύμβολο που περιέχει πλήθος ποιοτήτων τότε ακόμη καλύτερα
Οι Ινδοί αλλά και οι Έλληνες μοναχοί συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν νοερά μια φράση, πάντα την ίδια.
Θα το έχετε ακούσει και ως «μάντρα».
Κάθε μάντρα έχει την έννοια ενός ανώτεροι ιδανικού και η επανάληψη του φέρνει αυτόν που το χρησιμοποιεί πιο κοντά σε αυτό το ιδανικό.
Λένε πως αν κάποιος επαναλαμβάνει συνέχεια την λέξη αλήθεια και ζει σύμφωνα με την αλήθεια τελικά θα καταφέρει να προσεγγίσει την αλήθεια.
Οι ψυχολόγοι λένε πως «Ότι σκέφτεσαι ατό είσαι» ενώ οι Χριστιανοί γνωρίζουν καλά το «εν αρχή ήταν ο λόγος».
Οι επιστήμονες εξηγούν πως κάθε ήχος είναι μια ενέργεια που έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα πάνω στον άνθρωπο.
Λένε πως κάθε λέξη κλείνει μέσα της την δύναμη να δημιουργεί την πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει.
Έτσι υπάρχουν «μάντρας» για όλες τις περιπτώσεις.
Τα πιο «υψηλά» όμως «μάντρας» είναι αυτά που οδηγούν στην «φώτιση».
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Οι δόμοι του Διαλογισμού σχετικά με ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ είναι ΤΟΥ ΗΧΟΥ , ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ , ΣΤΟ ΚΕΝΟ.Όπως καταλαβαίνετε ο καθένας μας μπορεί να βρει το αντικείμενο που του ταιριάζει. Να προσέξει πολύ όμως αν τον αντιπροσωπεύει.
Ο δάσκαλος μου έλεγε πως μια χρήσιμη άσκηση είναι πριν τον Διαλογισμό μας να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας το «Γιατί κάθομαι και κάνω διαλογισμό;»
Τον διαλογισμό στο κενό τον θεωρούσε επικίνδυνο για αρχάριους και αμύητους γιατί όπως έλεγε το κενό ποτέ δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.
Η κρίση μας χάνεται και δεν έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε. Τον παρομοίαζε με την Ύπνωση σε σχέση με την βαθιά χαλάρωση.
Στην ύπνωση ήμαστε χωρίς ουσιαστική ελεύθερη βούληση (στις επιθυμίες του υπνωτιστή) ενώ στην βαθιά χαλάρωση ήμαστε συνειδητοί και μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να διακόψουμε.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ
- Να προηγούνται στην σειρά α) Σωματικές ασκήσεις, κατά προτίμηση ASANA της Γιόγκα, που προετοιμάζουν κατάλληλα το σώμα β) Αναπνευστικές ασκήσεις και κυρίως η Εναλλασσόμενη αναπνοή που εξισορροπούν την ενέργεια, και τις λειτουργίες των ημισφαιρίων του εγκεφάλου γ) Δονήσεις
- Ν α παίρνουμε μια από τις παραδοσιακές στάσεις που βοηθούν στο ανέβασμα της ενέργειας και την συγκράτηση του σώματος σε θέση ισορροπίας με την σπονδυλική στήλη κάθετη στο έδαφος (π. χ ο Γιαπωνέζικος τρόπος – στα γόνατα, ο Ινδικός τρόπος – οκλαδόν ή λωτό, ο Αιγυπτιακός τρόπος – στην άκρη μιας καρέκλας)
- Να φοράμε άνετα - φαρδιά ρούχα και να απομακρύνουμε κάθε αντικείμενο (π.χ σκουλαρίκια, δαχτυλίδια κ.λ.π.) που θα μπορούσε να διακόψει την ροή της ενεργείας
- Να έχουμε δημιουργήσει στον χώρο τις κατάλληλες «πνευματικές» δονήσεις
- Να έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα ενοχληθούμε (π.χ κατεβάζουμε το τηλέφωνο)
- Να έχουμε ισχυρό κίνητρο το οποίο να επαναλαμβάνουμε πριν τον διαλογισμό μας
- Να διδαχτούμε τον Διαλογισμό κοντά σε κάποιον δάσκαλο που είναι πραγματικός γνώστης αυτής της τόσο σημαντικής τεχνικής
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλοί θεωρούν τον Διαλογισμό ως μια «Εγωιστική τεχνική» επειδή πιστεύουν πως έχει οφέλη μόνο σε προσωπικό επίπεδο.Αυτό βέβαια είναι λάθος.
Ο Διαλογισμός επιδρά άμεσα και έμμεσα στην κοινωνία με τέσσερις τρόπους.
- Στο εξωτερικό επίπεδο με την συμπεριφορά μας στις συναναστροφές. Γινόμαστε πηγή χαράς και αρμονίας. Πηγή αισιοδοξίας. Σταματάμε να γινόμαστε γκρινιάρηδες, καχύποπτοι, επιθετικοί. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης έχει ως αποτέλεσμα α) να κάνει τον άνθρωπο επιθετικό με αποτέλεσμα τις καθημερινές συγκρούσεις. β) την ανειλικρίνεια με αποτέλεσμα την καθημερινή μικρή ανηθικότητα στις σχέσεις μας. Με επιστημονικές έρευνες έχει δειχθεί πως ο Διαλογισμός αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
- Στο επίπεδο των συναισθημάτων. Ήμαστε λιγότερο αγχώδεις και το μεταδίδουμε. Έχουμε λιγότερες φοβίες και ανασφάλειες. Έτσι χάνουμε πιο δύσκολα τον Αυτοέλεγχο μας. Θυμώνουμε πιο δύσκολα και ήμαστε πηγή Αγάπης και Αρμονίας. Η έλλειψη της Αγάπης λέγεται πως προκαλεί το 90% ΤΩΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. Ο Διαλογισμός βοηθάει στο να αρχίσουμε να βιώνουμε την ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ.
- Στο νοητικό επίπεδο. Ήμαστε πηγή έμπνευσης. Οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν τις πεποιθήσεις των ανθρώπων και τους οδηγούν σε μεγαλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. Τους οδηγούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε με το παράδειγμα μας στα μονοπάτια της Αλήθειας και της Ευτυχίας.
- Στο πνευματικό επίπεδο. Επιδρούμε στο αιτιατό σώμα ης ανθρωπότητας (δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν θα επεκταθώ σε αυτό το θέμα, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΑΛΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΓΙΑ ΚΆΠΟΙΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΗΣΊΑ – δες το βιβλίο Ο ΕΚΑΤΟΣΤΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ)
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Έκανα μια προσπάθεια με διπλό στόχο.Να σας γνωρίσω τι είναι ο Διαλογισμός από την μια πλευρά και να σας κινήσω το ενδιαφέρον από την άλλη για να ασχοληθείτε μαζί του.
Γιατί όπως λέει ένας μεγάλος σύγχρονος δάσκαλος του Διαλογισμού
«Μέσα στον ωκεανό της ζωής ο Διαλογισμός είναι μια σανίδα όπου μπορούν να καταφεύγουν όλα τα πλάσματα που κλυδωνίζονται πάνω στα κύματα της επιθυμίας, της αμφιβολίας και της απελπισίας.»
Ο Διαλογισμός τέλος είναι μια πηγή Έμπνευσης, Ηρεμίας, Χαράς, Αγάπης, Υγείας, Αρμονίας……..
Όλα αυτά μέσα σε μια τόσο ταπεινή τεχνική.
Ο Διαλογισμός είναι το κλειδί της Ζωής και σε περιμένει εκεί να το πάρεις για να ξεκλειδώσεις την δική σου πόρτα.
Αν σου ταιριάζει ……….….
http://www.hathayogascience.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου