Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Το βόρειο σέλας μέσα από τον βυθό


Ο Τζορτζ Κάρμπους βούτηξε έξι μέτρα κάτω από τον πάγο, έστρεψε τη φωτογραφική του μηχανή προς τον ουρανό και απαθανάτισε ένα θέαμα άκρως εντυπωσιακό!

Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά φυσικά φαινόμενα και το αγαπημένο θέμα αμέτρητων φωτογράφων. Ωστόσο, η αξία μιας εικόνας που απεικονίζει τα γαλαζοπράσινα φώτα του βόρειου ημισφαιρίου αποκτά θεαματικότερο υπόβαθρο ανάλογα με τον τρόπο που ο φωτογράφος έχει επιλέξει να τα απαθανατίσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Τζορτζ Κάρμπους, 33 χρόνων, από την Ιρλανδία, επισκέφθηκε τη νησίδα Λευκή Θάλασσα, στη Βορειοδυτική Ρωσία, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντζ. Εκεί, φορώντας καταδυτικές στολές, ο Κάρμπους και η παρέα του άνοιξαν τρύπες στην παγωμένη θάλασσα και βούτηξαν στο νερό. Από βάθος μέχρι και έξι μέτρων κάτω από τον πάγο, ο Κάρμπους έστρεψε τη φωτογραφική του μηχανή προς τον ουρανό και αποτύπωσε το βόρειο σέλας να καταυγάζει τον παγωμένο θόλο της θάλασσας. Ο ίδιος είπε ότι ήταν τόσο εντυπωσιακό το θέαμα ώστε με δυσκολία σήκωσε τη μηχανή του για να το απαθανατίσει. «Προτιμούσα να το θαυμάζω, έστω και κάτω από τον πάγο».


Ο ιπτάμενος δύτης
Δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι μπορεί να δείχνει αυτή η φωτογραφία. Μοιάζει με συννεφιασμένο νυχτερινό ουρανό την ώρα του λυκόφωτος, όμως η σιλουέτα ενός δύτη που δείχνει να ίπταται μπερδεύει κάπως τα πράγματα. Από μία τρύπα στην παγωμένη θάλασσα, ο Τζορτζ Κάρμπους και η φίλη του βούτηξαν στο νερό. Ο Κάρμπους, απαθανάτισε τη φίλη του κοντά στην επιφάνεια με φόντο τη λάμψη του βόρειου σέλαος στον πάγο. « Ήταν συγκλονιστική εμπειρία», είπε ο ίδιος. « Ήταν η πρώτη φορά που αντίκριζα το βόρειο σέλας και έμοιαζε απίστευτο. Το φως άλλαζε συνεχώς και η λάμψη του ήταν πολύ έντονη».

Πώς δημιουργείται
Το βόρειο σέλας και οι εντυπωσιακές χρωματικές αποχρώσεις του δημιουργούνται από τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον Ηλιο και τα οποία όταν εισβάλλουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας αντιδρούν με άλλα στοιχεία, όπως το οξυγόνο και το άζωτο.


10 ημέρες στον Αρκτικό Κύκλο
Ο Τζορτζ Κάρμπους παρέμεινε στον αρκτικό κύκλο για 10 ημέρες, εντυπωσιασμένος από το βόρειο σέλας. Αρχισε να ασχολείται με τις ελεύθερες καταδύσεις από ηλικία οκτώ χρόνων για να μπορεί να φωτογραφίζει φάλαινες και δελφίνια από κοντινή απόσταση.

Η εξαίρεση
Μία ακόμη λήψη κάτω από την παγωμένη θάλασσα στον Αρκτικό Κύκλο. Ο Ιρλανδός φωτογράφος λέει ότι όταν επιχειρείς μία ελεύθερη κατάδυση συνήθως είσαι προσδεμένος με ένα νήμα ώστε να ξέρεις πού θα επιστρέψεις. «Στην περίπτωση αυτή έκανα μια εξαίρεση και βούτηξα χωρίς αυτό».


Το κρύο ήταν τσουχτερό
Ο Ιρλανδός φωτογράφος διήνυσε μεγάλη απόσταση για να απαθανατίσει τις εντυπωσιακές εκφάνσεις του βόρειου σέλαος. Δεν ήταν όμως εύκολη υπόθεση. «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, να έχεις κατά νου τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού σου γιατί το κρύο είναι έντονο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο».

πηγή: tanea.gr
φωτογραφίες: dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου