Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι η χαρά;

Τι είναι η χαρά;
Σκέψου έναν νεαρό, μορφωμένο, φιλόδοξο, σταθερό, δυναμικό, ευγενικό. δώσε όλα τα πλούτη του κόσμου και όρισέ τον σαν μονάδα της ανθρώπινης χαράς.
Πολλαπλασίασε εκείνη τη χαρά με το εκατό και θεώρησε τη σαν μονάδα της χαράς εκείνων που εισήλθαν στις ουράνιες σφαίρες, εξαιτίας των καλών τους πράξεων. Την ίδια χαρά δοκιμάζει και ένας φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε τούτη τη χαρά με το εκατό και όρισέ την σαν μέτρο της χαράς των ουρανογέννητων πνευμάτων. Την ίδια χαρά δοκιμάζει και ο φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε εκείνη τη χαρά με το εκατό και όρισέ την σαν μέτρο της χαράς των πατέρων, που ζουν στον αιώνιό τους παράδεισο. Τόση χαρά αισθάνεται και ένας φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε τούτη τη χαρά με το εκατό και όρισέ την σαν μέτρο για τη χαρά των θεών που γεννήθηκαν στον ουρανό. Την ίδια χαρά απολαμβάνει ένας φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε εκείνη τη χαρά με το εκατό και θεώρησέ την σαν μέτρο της χαράς των θεών που απέκτησαν θεϊκή υπόσταση μέσω των καλών τους πράξεων. Την ίδια χαρά απολαμβάνει και ένας φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε τούτη τη χαρά με το εκατό και όρισέ την ως μέτρο για τη χαρά των θεών που κυβερνούν. Την ίδια χαρά απολαμβάνει και ένας φωτισμένος, δίχως επιθυμίες άνθρωπος.
Πολλαπλασίασε εκείνη τη χαρά με το εκατό και όρισέ τη σαν μέτρο για τη χαρά του Ιντρα, του θεού της Δύναμης. Ενας άνθρωπος φωτισμένος, δίχως επιθυμίες, απολαμβάνει την ίδια χαρά.
Πολλαπλασίασε τούτη τη χαρά με το εκατό και όρισέ τη σαν μέτρο για τη χαρά του Μπριχασπάτι, που δίδαξε τους θεούς. Την ίδια χαρά απολαμβάνει και ένας άνθρωπος φωτισμένος, δίχως επιθυμίες.
Πολλαπλασίασε εκείνη τη χαρά με το εκατό και όρισέ τη σαν μέτρο για τη χαρά του Πρατζαπάτι, του δημιουργού των θεών. Την ίδια χαρά απολαμβάνει και ένας φωτισμένος άνθρωπος, δίχως επιθυμίες.
Πολλαπλασίασε τούτη τη χαρά με το εκατό, και όρισέ τη σαν μέτρο για τη χαρά του Πνεύματος. Τόσο χαίρεται και ένας φωτισμένος άνθρωπος, δίχως επιθυμίες.
Εκείνος που ζει μέσα στον άνθρωπο είναι ένα με εκείνον που ζει μέσα στον ήλιο.
Όποιος το γνωριζει, αποχαιρετά τον κόσμο. προχωρά πέρα από τον στοιχειακό Εαυτό, τον ενεργό Εαυτό, τον σκεπτόμενο Εαυτό, το συνειδητό Εαυτό, τον εύθυμο Εαυτό. Τούτη είναι η μαρτυρία μου:

"Όποιος γνωρίζει την πνευματική χαρά που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους, ούτε να εκφράσει η γλώσσα, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί".
Δεν έχει κανένα ενδοιασμό για το αν έκανε κάποιο λάθος ή δεν έκανε καλό. Ο,τι κάνει και ό,τι δεν κάνει είναι καθαγιασμένο. ό,τι δεν κάνει και ό,τι κάνει είναι καθαγιασμένο.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΥΠΑΝΙΣΑΝΤ
Απόδοση στα Αγγλικά από
Σρι Πουροχίτ Σουάμι
και 
W. B. Yeats
Μετάφραση Χριστίνα Μιχαλίτση
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
 http://intruder1901.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου