Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ψυχολογία των μαζών

Μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας , λίγα αχνά φώτα είχαν μείνει αναμμένα. Ένα από αυτά ήταν στο σπίτι του Γουστάβου Λε Μπόν (Gustave Le Bon,1841-1831 ) ο οποίος είχε αράξει απέναντι από το τζάκι του και χάιδευε το σοφιστικέ του μούσι . Δίπλα του τεμπέλιαζε ο πιστός του σκύλος , ο Σαρλ , ένα γέρικο κυνηγόσκυλο Basset Artesien .

Ο Λε Μπόν εκείνο το βράδυ είχε έντονες ανησυχίες για την κατάντια της Γαλλικής κοινωνίας και γενικότερα των κοινωνιών στον κόσμο . Βυθισμένος λοιπόν στις σκέψεις του και χαϊδεύοντας την πλάτη του γέρο-Σαρλ , ανακάλυψε μερικά από τα αίτια .

Οι πολιτισμοί μέχρι και σήμερα δημιουργήθηκαν και διευθύνθηκαν από μια μικρή πνευματική αριστοκρατία . Ποτέ από τις μάζες ."  Σοφή ρήση αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτή...

"Οι μάζες δεν συλλογίζονται . Δέχονται ή απορρίπτουν τις ιδέες χονδρικά . Δεν δέχονται ούτε συζήτηση ούτε αντιλογία και οι υπερβολές που δρουν πάνω τους κατακλύζουν εντελώς το πεδίο της νόησης τους και τείνουν επίσης να μεταμορφωθούν σε πράξεις ." Και συμπλήρωσε..

ι μάζες που υποβάλλονται  με τον κατάλληλο τρόπο είναι έτοιμες να θυσιαστούν για το ιδανικό που τους έχουν υποβάλει. "

Εκστασιασμένος ο Λε Μπόν και με ελαφρύ πονοκέφαλο από τις απανωτές αναλαμπές σοφίας πετάγεται από την κουνιστή πολυθρόνα του και τρέχει προς το κελάρι με τα κρασιά .Εκείνο το βράδυ το γιόρτασε με ένα Châteauneuf-du-Pape που είχε φυλαγμένο για ειδικές περιστάσεις.Στον πιστό του Σαρλ κέρασε τα αποφάγια του δείπνου..

Γιατί λοιπόν οι μάζες , οι λαοί , οι κοινωνίες πρέπει να καθοδηγούνται και ποιοι απαρτίζουν την πνευματική αριστοκρατία(κατά τον Λε Μπόν) που μας καθοδηγεί ?

Ένα παλιό φιλοσοφικό ερώτημα είναι : "Δεν έχει σημασία αν υπάρχει Θεός ,αλλά αν χρειάζεσαι ένα Θεό" . Φυσικά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων χρειάζεται ένα Θεό (ανεξαρτήτου ποιας θρησκείας) γιατί δεν έχει μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του . Γιατί ζούμε με δεισιδαιμονίες , προκαταλήψεις και φοβίες για το άγνωστο . Όπως οι άνθρωποι του Νεάντερταλ θεοποιούσαν τον κεραυνό  , διότι ήταν άγνωστο και ακατανόητο φαινόμενο ,έτσι και εμείς θεοποιούμε άγνωστες εκδοχές μερικών βιβλίων . Καμία διαφορά...

Άσχετα όμως με τα(σεβαστά)πιστεύω του καθένα και ο εκάστοτε καθοδηγητής είναι ένας μικρός θεός στα μάτια των μαζών που κρέμονται από το στόμα του . Ένας καλός ρήτορας μπορεί να γίνει μεγάλος ηγέτης(όχι αναγκαστικά καλός) αρκεί να μπορεί να καταλάβει την ψυχολογία του κόσμου . Να τους πει αυτά που θέλουν να ακούσουν , άσχετα αν είναι αλήθεια ή αν θα τα πραγματοποιήσει . Αρκεί να τα πει. Τρανά παραδείγματα ο Ιούλιος Καίσαρ , ο Μωάμεθ , ο Χίτλερ και πολλοί άλλοι..

Όλοι οι παραπάνω είχαν ανεπτυγμένη τη ρητορική τέχνη και φυσικά κοινό παρανομαστή σαν αποτέλεσμα αυτής . Εξαθλιωμένους λαούς αλλά συνάμα έτοιμους να πολεμήσουν για τον ηγέτη !

Οι θρησκευτικοί άρχοντες είχαν(και έχουν) επίσης το δικό τους τρόπο να κατευθύνουν τις μάζες ανάλογα με τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα ή και σε συνεργασία με τα θέλω και τις προσταγές των Αρχόντων τους . Οι θρησκευτικοί όμως ηγέτες,σε αντίθεση με τους εκλεγμένους(?), έχουν συγκεκριμένα "εργαλεία" στα χέρια τους όπως ο φόβος για το άγνωστο της μεταθανάτιας ζωής , οι τύψεις μας και πάνω από όλα την εμπορευματοποίηση της ελπίδας...

Οι εκλεγμένοι(?) με φανφάρες ,βαρύγδουπους λόγους και μεγαλόστομες κενές υποσχέσεις Άρχοντες μας(τρομάρα μας) έχουν όμως πολλά και καλά "εργαλεία" και συμμάχους στο πλευρό τους .Ειδικούς ψυχολόγους και αναλυτές , κομματόσκυλα και αυλικούς κάθε λογής και φυσικά τα ΜΜΕ..

Ειδικά μέσω των ΜΜΕ η δουλειά γίνεται πολύ εύκολα . Αυτό επιτυγχάνεται γιατί υπάρχουν δύο τρόποι να επιβάλει ένας Άρχοντας την βούληση του . Ο πρώτος ,και πιο δύσκολος, είναι απλά να την επιβάλει . Αποφασίζω και διατάζω . Αυτή η μέθοδος παρότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έχει κοινωνικές αντιδράσεις , πολιτικό κόστος κτλ . Η δεύτερη , και πιο ύπουλη, μέθοδος είναι να φτάσει η κοινωνία να ζητήσει από τον Άρχοντα αυτό που από την αρχή είχε αυτός σχεδιάσει . Φυσικά και ο Άρχοντας τότε είναι αυτός που σαν καλός θεατρίνος θα πάρει , με βάρος στη συνείδηση και πόνο στην καρδιά , τις σκληρές αποφάσεις για το καλό(?) του κοινωνικού συνόλου . Ζήτω ο Ηγέτης μας και οι σοφές του αποφάσεις...

Πως όμως τα ΜΜΕ βοηθούν την εξουσία, στην προβατοποίηση των μαζών, και πώς πετυχαίνει ο εκάστοτε Άρχοντας να φέρει μια κοινωνία στο σημείο να του ζητήσει από μόνη της να τις επιβάλει σκληρά μέτρα ?

Ένα ,πολύ χαρακτηριστικό και όχι τόσο μακρινό , παράδειγμα είναι η "επίθεση" στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τον Σεπτέμβριο του 2001 στην Νέα Υόρκη . Ο αρχικός στόχος των Άρχόντων ήταν η ψήφιση ενός πολύ σκληρού νόμου, του λεγόμενου(και σχετικά άγνωστου ακόμα και στους Αμερικανούς) Patriot Act . Αυτός ο νόμος(συνοπτικά) καταστρατηγεί σχεδόν κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα στο βωμό της καταστολής και της πρόληψης(?) τρομοκρατικών ενεργειών . Οι Άρχοντες όμως ήξεραν ότι ένας τέτοιος νόμος θα είχε τεράστιες αντιδράσεις και σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να υπερψηφιστεί στο Αμερικάνικο Κογκρέσο . Έπρεπε να εφαρμοστεί λοιπόν το "Σχέδιο Β" . Να έρθει η κοινωνία στο σημείο να ζητήσει ή τουλάχιστον να μην αντιδράσει σε ένα τέτοιο νόμο .Αν προσθέσουμε και τα δισεκατομμύρια δολάρια κέρδους των Αμερικανικών κατασκευαστικών(ανοικοδόμηση του Ιράκ) εταιριών, των πετρελαϊκών , της κατασκευής όπλων κτλ , μπορούμε να βρούμε και άλλα παράπλευρα κίνητρα . 

Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 1993 . Ο στόχος ήταν η καταστροφή των κτιρίων 1 και 2 (γνωστά ως "Δίδυμα") . Δυστυχώς για τους Άρχοντες η εκτέλεση του σχεδίου δεν πήγε όπως αναμενόταν με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία ουσιαστική καταστροφή στα κτίρια . Επίσης ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρός . Μόλις 6 νεκροί και 1042 τραυματίες . Μικρός αριθμός για να προκαλέσει την γενική κατακραυγή..

Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με ,αυτή τη φορά, ενδελεχή προγραμματισμό και σχεδιασμό αλλά και σε πλαίσια Χολιγουντιανής υπερπαραγωγής . Το αποτέλεσμα γνωστό . Τα θύματα 2752 νεκροί και πάνω από 6000 τραυματίες. Η δουλειά είχε γίνει..Τα διεθνή ΜΜΕ βομβάρδισαν για μήνες την παγκόσμια κοινή γνώμη(πόσο μάλλον την ίδια την Αμερικάνικη) με αποτέλεσμα οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως επίσης και ο Patriot Act να υπερψηφιστούν μέσα σε ένα κλίμα γενικής αποδοχής . The job is done...

Παλαιότερα κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Χίτλερ όταν έβαλε φωτιά το Reichstag(Η Γερμανική Βουλή) . Τότε ο Χίτλερ κατηγόρησε τους Εβραίους και τους Κομμουνιστές για αυτό . Ο Γερμανικός λαός (και λόγο της δεινής προπαγάνδας του Γκέμπελς) πείσθηκε και φανατίστηκε....με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και όπως έλεγε ο σοφός Λε Μπόν : "Οι μάζες που υποβάλλονται  με τον κατάλληλο τρόπο είναι έτοιμες να θυσιαστούν για το ιδανικό που τους έχουν υποβάλει. "

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με πληροφορίες που έχουν σαν στόχο την διαμόρφωση της συνείδησης και την αποδυνάμωση των αμυνών μας , τόσο ατομικά όσο και συνολικά σαν κοινωνίες .Τα ΜΜΕ σε συνεργασία,ΠΑΝΤΑ, με την εξουσία σφυγμομετρούν τις μάζες για τις όποιες πιθανές αντιδράσεις μιας απόφασης και πράττουν κατά το δοκούν .

 Όσο λιγότερο μορφωνόμαστε(όχι δεν είναι τυχαίο ότι η Παιδεία μας είναι κακή) τόσο το λιγότερο σκεφτόμαστε , τόσο το λιγότερο ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια και τελικά αντιδρούμε και λιγότερο . Έτσι λοιπόν, σαν όμορφα άσπρα προβατάκια, καθοδηγούμαστε από τους "ποιμένες" μας και δεχόμαστε τις προσταγές τους . Αμόρφωτοι ,αλλά χαρούμενοι που ο αγαπημένος μας ήρωας του reality show δεν αποχώρησε από αυτό για ακόμη μια βδομάδα . Δυστυχώς δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά φέτος πολλαπλασιάστηκαν τα reality show στην Πατρίδα μας ....

Αν τελικά οι Άρχοντες μας , μας φέρουν στο σημείο να γκρεμίσουμε την κληρονομιά των παιδιών μας δεν θα φταίνε αυτοί . Θα φταίμε εμείς που θα έχουμε μεταμορφωθεί από μια κοινωνία, σε έναν όχλο .Γιατί ,όταν έπρεπε , κρατήσαμε τα αυτιά μας κλειστά στις φωνές που διαμαρτύρονταν(χαρακτηρίζοντας τις και γραφικές).Γιατί όταν έπρεπε εμείς εθελοτυφλούσαμε και δεν αντιδράσαμε....

Ελπίζω να μην είναι πλέον πολύ αργά....

" Η Ιστορία διδάσκει ότι τη στιγμή που οι ηθικές δυνάμεις και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας έχασαν τη δύναμη τους , η τελική διάλυση επιτελέστηκε από τους ασυνείδητους και κτηνώδεις όχλους , που δικαίως χαρακτηρίστηκαν βάρβαροι "     -Γουσταύος Λε Μπόν


Jonathan
 ηλ ταχ


Το διαβάσαμε από το: Η ψυχολογία των μαζών http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/04/blog-post_66.html#ixzz2Qpit7BTQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου