Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΕΙΣ ΦΥΛΕΣ-ΚΙΝΕΖΟΙ "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ"


Εἰκόνα

Ο τοίχος των εννέα δράκων

Σύμφωνα με τον Κινέζικο μύθο οι πρώτοι αυτοκράτορες της Κίνας Yandi και Huangdi, είχαν στενή συγγένεια με τη 'Long' (Κινέζικο δράκο). Στο τέλος της βασιλείας του ο πρώτος θρυλικός αυτοκράτορας Huangdi, λέγεται ότι έγινε αθάνατος αφού μεταμορφώθηκε στο δράκο που είχε στο έμβλημά του και μ΄αυτή τη μορφή ανέβηκε στους Ουρανούς. Ο άλλος θρυλικός Αυτοκράτορας ο αδελφός του, Huangdi ο Yandi γεννήθηκε, μετά από τηλεπαθητική επαφή της μητέρας του με ένα μυθικό δράκο. Από τότε οι αυτοκράτορες αυτοί και οι απόγονοί τους αυτοαποκαλούνταν "απόγονοι του δράκου". Ο κίτρινος και χρυσός δράκος με τα πέντε νύχια ήταν το σύμβολο των αυτοκρατόρων για πολλές δυναστείες. Ο αυτοκρατορικός θρόνος ονομάζετο "ο Θρόνος του δράκου".
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δυναστείας Qing ο δράκος απεικονίστηκε στην εθνική σημαία της Κίνας.Εμφανίζεται στις σκάλες των παλατιών και των βασιλικών τάφων και φυσικά στην απαγορευμένη πόλη . Σύμφωνα με κάποιους μύθους ο αυτοκράτορας εννίοτε γεννάται με ένα σημάδι στο κορμί στο σχήμα του δράκου.Π.χ υπάρχει ένας θρύλος ότι ένας χωρικός κάποτε γεννήθηκε με το σημάδι του δράκου και τελικά εκτόπισε την υπάρχουσα αυτοκρατορική δυναστεία ιδρύοντας μία άλλη.
wikipedia
Εἰκόνα
15oς αι.Δυναστεία Μιng δράκος ανάμεσα στα σύννεφα
LONG MU
Στην Κινέζικη μυθολογία η Long Mu ή μητέρα των Δράκων ,ήταν μία Κινέζα που θεοποιηθήκε επειδή μεγάλωσε πέντε ορφανούς δράκους με τους οποίες ανέπτυξε ισχυρό δεσμό αποτελώντας το πρότυπο της μητρικής αφοσίωσης .
Η Long Mu ως ιστορικό πρόσωπο, λεγόταν Wen Shι . ΄Ηταν η δεύτερη από τρεις κόρες του Wen Tianrui και της Liang Shi. Συχνά κατέβαινε στο ποτάμι Xi να ψαρέψει και να πλύνει τα ρούχα της οικογένειάς της. Μια μέρα βρήκε μία μεγάλη λευκή στιλπνή πέτρα.Την πήρε σπίτι και στη συνέχεια ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα αυγό από το οποίο γεννήθηκαν πέντε μικρά φίδια. Παρόλο που η οικογένεια ήταν φτωχή, η Wen Shi εξοικονομούσε το καλύτερο φαγητό για τα φιδάκια της που έτρωγαν από το χέρι της. ΄Οταν μεγάλωσαν την βοήθησαν να πιάνει ψάρια στο ποτάμι. ¨Ηταν εκπληκτικοί κολυμβητές και επιδέξιοι στο ψάρεμα. ΄Οταν ωρίμασαν, έγιναν πέντε πανίσχυροι δράκοι.Στην κινέζικη παράδοση, οι δράκοι θεωρούνταν πνεύματα του νερού και είχαν τη δύναμη να ρυθμίζουν τον καιρό.Για το λόγο αυτό η Wen Shi ζήτησε από τους δράκους της να φέρουν βροχή στο χωριό για να σταματήσει η ξηρασία.Οι χωρικοί έδωσαν τότε τιμητικά στη γυναίκα το όνομα Μητέρα των δράκων ή Θεάνθρωπο. Πολλά χρόνια μετά ο Qin Shihuang αυτοκράτορας της δυναστειας Qin μαθαίνοντας για τη Μητέρα των δράκων της έστειλε δώρα και ζήτησε να εμφανισθεί στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα κοντά στον Κίτρινο Ποταμό, Η Wen Shi ήταν ήδη ηλικιωμένη με εύθραστη υγεία και οι δράκοι φοβούμενοι για τους κινδύνους του ταξιδιού χώθηκαν κάτω από το πλοίο που έστειλε ο αυτοκράτορας και το τραβούσαν πίσω έτσι που δεν μπορούσε να προχωρήσει. Τελικά οι αξιωματικοί του αυτοκράτορα της επέτρεψαν να παραμείνει στο σπίτι της. ΄Οταν πέθανε ,οι δράκοι απαρηγόρητοι για το χαμό της μεταμορφώθηκαν σε ανθρώπους και έγιναν γνωστοί ως οι Πέντε Μελετητές , θάβοντάς την στη βόρεια πλευρά του βουνού Zhu . Αργότερα επί δυναστείας Han χτίστηκε προς τιμή της ο ναός Xiaotong αργότερο γνωστός ως Προγονικός ναός Longmu .Ο ναός αυτός παραμένει δημοφιλής και έχει αναστηλωθεί 13 φορές μέσα στους αιώνες και πιό πρόσφατα το 1905-1912 και 1985.΄Αλλος ένας ναός προς τιμήν της χτίστηκε το 1587 δυτικά του ποταμού ΧΙ .Υπάρχει και επίσημος εορτασμός τον πέμπτο μήνα του Κινέζικου ημερολογίου αφιερωμένο στην Long Mu ως θεάς των γονιών και των παιδιών.
wikipedia
Εἰκόνα
4700-2920 Π.Χ
Oi ανασκαφές της τελευταίας τριακονταετίας, που κορυφώθηκαν στα τέλη του 2003, έφεραν στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η Κίνα και τα οροπέδια της Μογγολίας υπήρξαν το λίκνο του δράκου ήδη απ’ το 6.000 π.Χ. !!!
Οι ανασκαφές που έγιναν στις επαρχίες Jianping και Lingyuan της περιοχής Liaoning στη βορειοανατολική Κίνα, είχαν σκοπό τη μελέτη του αρχαίου πολιτισμού Niuheliang στην κοιλάδα του ποταμού Liaohe και είχαν επικεντρωθεί στα ερείπια του οικισμού του «Κόκκινου Βουνού» (“Red Mountain”). Μέσα σε τάφους που ανασκάφτηκαν βρέθηκε πλήθος δράκων από νεφρίτη λίθο.
Στη περιοχή αυτή ή σε άλλες κοντινές, ακόμα και στα υψίπεδα της Μογγολίας, είχαν βρεθεί αναπαραστάσεις δράκων ήδη σε ανασκαφές του 1970 και του 1984. Ειδικά, ένα εδώλιο δράκου που βρέθηκε το 1970 στο χωριό Sanxingtala στην εσωτερική Μογγολία αποτελεί το αρχαιότερο εύρημα σε σχήμα δράκου, όπως επιβεβαιώνει ο καθηγητής και πρόεδρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, κ. Su Bingqi. Ο καθηγητής πιστεύει ότι η κοιλάδα του ποταμού Liaohe αποτελεί το λίκνο του κινέζικου δράκου.
Αξιοσημείωτη είναι η ποικιλία των δράκων, καθώς φαίνεται να περιλαμβάνει συνδυασμούς ζώων, όπως ελαφιού, χοίρου, αρκούδας και πουλιού.


Εἰκόνα 
http://dionios.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5675.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου