Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κουνταλίνι,το δέντρο της ζωής

Οι σοφοί από την Ινδία λένε ότι πριν να ξυπνήσει το φίδι Κουνταλίνι, ο γιόγκι πρέπει να απελευθερώσει τον κεντρικό αγωγό της σπονδυλικής στήλης, τη Σουσσούμνα. Με μια αγνή ζωή, με κατάλληλες ασκήσεις, καθαρίζει αυτόν τον αγωγό. Αυτό το καθάρισμα είναι αναγκαίο, γιατί, όταν αφυπνίζεται το φίδι Κουνταλίνι, αρχίζει να ενεργοποιεί ολόκληρη την ψυχική ζωή του ανθρώπου. Είναι μια τόσο έντονη φωτιά που καίει τα πάντα. Γι αυτό ο δρόμος της πρέπει να είναι ελεύθερος από κάθε ακαθαρσία, από κάθε εμπόδιο, ώστε να μπορέσει να περάσει γρήγορα, ακίνδυνα για τον άνθρωπο, και να φτάσει την κορωνίδα των κέντρων, το τσάκρα Σαχασράρα.
Κουνταλίνι Omraam Mikhaël Aïvanhov
από Ταξίδι στο Φως στο fb την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 στις 6:43 μ.μ. ·
Η αποκάλυψη τελειώνει με το όραμα μιας ουράνιας πολιτείας, της νέας Ιερουσαλήμ, και ο άγιος Ιωάννης περιγράφει τα τείχη της, τα θεμέλιά της και τις πόρτες της. Μέσα σ' αυτή την πόλη ρέει ένας ποταμός: «Ύστερα μου έδειξε έναν ποταμό νερού ζωής, διαυγή σαν κρύσταλλο και ο οποίος πήγαζε από το θρόνο του Θεού και του Αρνίου. Στο μέσο της πλατείας της, και από το ένα μέρος του ποταμού και από το άλλο, υπήρχε δέντρο ζωής, το οποίο κάνει καρπούς δώδεκα φορές, μία κάθε μήνα, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμεύουν για θεραπεία των εθνών».
Πώς συμβαίνει και το δέντρο να βρίσκεται πάνω στις δύο όχθες του ποταμού; Αν καταλάβουμε τα πράγματα στην κυριολεξία, αυτή η περιγραφή δεν έχει κανένα νόημα. Στην πραγματικότητα, αυτό το δέντρο πάνω σε ποτάμι, είναι ένα σύμβολο• υπάρχει μέσα μας, και το ποτάμι, επίσης, περνάει μέσα μας, διασχίζοντάς μας. Γιατί εμείς είμαστε η πόλη και στο κέντρο αυτής της πόλης —στο ηλιακό πλέγμα— ρέει ένας ποταμός μ' ένα δέντρο ζωής πάνω στις όχθες του. Το ηλιακό πλέγμα αντιπροσωπεύει το δέντρο πάνω στις δύο όχθες του ποταμού, επίσης όμως και τον ίδιο τον ποταμό, αυτή τη δύναμη, αυτή τη ζωτικότητα που κυκλοφορεί μέσα του. Και πού είναι οι ρίζες αυτού του δέντρου; Είναι τα δώδεκα ζεύγη νεύρων και νωτιαίων γαγγλίων: δώδεκα κλαδιά που παράγουν δώδεκα καρπούς το χρόνο. Αυτοί οι δώδεκα καρποί σχετίζονται με τα δώδεκα σημεία του Ζωδιακού.
Ας δούμε τώρα τις ιδιότητες αυτών των καρπών. Ο πρώτος καρπός (ο Κριός) κάνει τον άνθρωπο δραστήριο, δυναμικό και αποφασιστικό. Ο δεύτερος (ο Ταύρος) δίνει μια μεγάλη ευαισθησία, πολλή ευγένεια και καλοσύνη. Ο τρίτος (οι Δίδυμοι) ωθεί στις σπουδές, προτρέπει να ενδιαφερόμαστε για όλα και να ταξιδεύουμε. Ο τέταρτος (ο Καρκίνος) δίνει μια μεγάλη ικανότητα διαμεσότητας, για να συλλαμβάνουμε τα πιο αιθέρια κύματα και παρουσίες. Ο πέμπτος (ο Λέων) εμπνέει μια μεγάλη ευγένεια και το αναγκαίο θάρρος για να βοηθάμε και να σώζουμε τους άλλους. Ο έκτος (η Παρθένος) εξαγνίζει και καθαρίζει. Ο έβδομος (ο Ζυγός) δίνει την δυνατότητα να ενωθούμε με τη θεία Αιτία και να αποκαταστήσουμε μέσα μας την κοσμική ισορροπία. Ο όγδοος (ο Σκορπιός) διαφωτίζει πάνω στο θάνατο και τη ζωή στο υπερπέραν. Ο ένατος (ο Τοξότης) δίνει μια κλίση, μια προτίμηση για τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα. Ο δέκατος (ο Αιγόκερως) εμπνέει τη δύναμη, την αυθεντία για να εξουσιάζουμε τους άλλους και τον εαυτό μας. Ο ενδέκατος (ο Υδροχόος) δίνει το πνεύμα της παγκοσμιότητας, της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών. Ο δωδέκατος (οι Ιχθύες) ωθεί να θυσιαστούμε, να υποφέρουμε τον πόνο και μάλιστα να δούμε την καλή πλευρά του και να χαιρόμαστε γι αυτόν.
 Αυτές είναι οι ιδιότητες των καρπών αυτού του Δέντρου της Ζωής, που δεν είναι άλλο από το σεφιροθικό Δέντρο για το οποίο μιλάνε τα Κάββαλα, με τα σεφιρόθ Κέτερ, Χόκμα, Μπινά, Χεσέντ, Γκέμπουρα, Τιφερέτ, Νετσάχ, Χόντ, Ιεσόντ, Μαλκούτ. Το Κέτερ είναι ο σπόρος που περιέχει όλες τις δυνατότητες του δέντρου. Το Χόκμα είναι ο πυρήνας που διαιρείται για ν' αφήσει να φυτρώσει ο μικρός βλαστός: το Μπινά. Τό Χεσέντ είναι ο κορμός, το Γκέμπουρα τα κλαδιά, το Τιφερέτ τα βλαστάρια, το Νετσάχ τα φύλλα, το Χόντ τα άνθη, το Ιεσόντ ο καρπός και το Μαλκούτ ο σπόρος, ο οποίος, αν φυτευτεί μέσα στη γη, θα δώσει ένα νέο δέντρο. Κι εδώ ακόμα βλέπετε εφαρμογή του νόμου: αυτό που είναι κάτω είναι σαν αυτό που είναι επάνω, και καταλαβαίνετε επίσης γιατί ο Ιησούς σύγκρινε το Βασίλειο του Θεού (Μαλκούτ) με το σπόρο του σιναπιού, που είναι μικροσκοπικός αλλά γίνεται μεγάλο δέντρο, όπου έρχονται να κατοικήσουν τα πτηνά του ουρανού.

Ο άγιος Ιωάννης λέει ότι τα φύλλα του δέντρου χρησιμεύουν στη θεραπεία των εθνών. Βλέπετε ότι κάνουν θαύματα, όχι μονάχα οι καρποί του δέντρου, αλλά και τα φύλλα, κι ακόμη και οι ρίζες.
Οι ρίζες, που είναι βυθισμένες στις δύο όχθες του ποταμού της ζωής, για τις οποίες μιλάει ο άγιος Ιωάννης, είναι λοιπόν το σύνολο των νεύρων και των γαγγλίων, που βρίσκονται από τη μια και την άλλη μεριά της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη συνδέει τον ουρανό με τη γη, τον ουρανό μας με τη γη μας. Η πηγή του ποταμού βρίσκεται στην κορυφή του βουνού: «Ο ποταμός, λέει, πήγαζε από το θρόνο του Θεού». Το κεφάλι είναι ο ουρανός και η κοιλιά η γη. Κάτω από τη γη καίει μια φωτιά που προκαλεί πότε - πότε βίαιες ηφαιστειώδεις εκρήξεις. Στ' αλήθεια αυτή η φωτιά βρίσκεται επίσης στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η υπόγεια φωτιά, που συνδέεται με την κοιλιά και τα γεννητικά όργανα είναι η δύναμη Κουνταλίνι. Για την ώρα, η σπονδυλική στήλη δεν έχει στους ανθρώπους παρά μια ανατομική και φυσιολογική λειτουργία. Η πνευματική της δύναμη δεν έχει αφυπνιστεί. Μονάχα οι Μύστες έχουν πετύχει να εμψυχώσουν τη σπονδυλική τους στήλη για μια τεράστια πνευματική και μαγική εργασία, χάρη στην αφύπνιση της δύναμης Κουνταλίνι.

Η δύναμη Κουνταλίνι κοιμάται στη βάση του νωτιαίου μυελού. Αυτή είναι η μητέρα που δημιούργησε το σύμπαν, «η πιο δυνατή δύναμη απ' όλες τις δυνάμεις», όπως την ονομάζει ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Όταν ξυπνήσει, μπορεί να κατευθυνθεί ή προς τα πάνω, ή προς τα κάτω. Αν κατευθυνθεί προς τα πάνω, ο άνθρωπος ευεργετείται με τη μεγαλύτερη πνευματική ανάπτυξη, αλλά αν κατευθυνθεί προς τα κάτω, μπορεί να φέρει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Αυτός που αφυπνίζει τη δύναμη Κουνταλίνι, χωρίς να είναι αγνός και κύριος του εαυτού του, πέφτει λεία ενός ξέφρενου σεξουαλικού πάθους που τον παρασύρει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την άβυσσο, και υποκύπτει σε μια άμετρη φιλοδοξία που θα τον κάνει να αντιταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι αυτό συμβουλεύουμε τους μαθητές να μην επιχειρήσουν να αφυπνίσουν την Κουνταλίνι πριν να έχουν εργαστεί πάνω στην αγνότητα και την ταπεινότητα. Γιατί αυτή η δύναμη, η πιο δυνατή απ' όλες, μπορεί, εξίσου, και να καταστρέψει και να δημιουργήσει. Στην πραγματικότητα η Κουνταλίνι μπορεί να ξυπνήσει σε πολλά επίπεδα: μπορεί κανείς να την ξυπνήσει 7 φορές γιατί κοιμάται με επτά ύπνους, είναι κρυμμένη κάτω από επτά περιτυλίγματα ύλης.
Είναι, με κάποιο τρόπο, εύκολο να ξυπνήσουμε την Κουνταλίνι, αλλά πού και πώς θα την κατευθύνουμε, αυτό είναι το πιο δύσκολο και αυτό ακριβώς είναι το ουσιώδες. Η κατεύθυνση που θα πάρει η Κουνταλίνι δεν εξαρτάται από τη θέληση του ανθρώπου, αλλά από τις ιδιότητες και τις αρετές του. Όταν το φίδι Κουνταλίνι αφυπνιστεί, ορμάει προς την πλευρά όπου υπάρχει τροφή γι' αυτό. Αν είναι η κατώτερη πλευρά που του παρουσιάζει αυτή την τροφή, κατευθύνεται εκεί, και τότε τελείωσε, αυτό είναι η άβυσσος, η αληθινή άβυσσος. Ενώ αν το προσελκύει η ανώτερη πλευρά, κατευθύνεται προς τα πάνω. Το ανέβασμα της δύναμης Κουνταλίνι γίνεται μέσα από τον αγωγό Σουσσούμνα που βρίσκεται στο εσωτερικό του νωτιαίου μυελού. Από τη μια και την άλλη πλευρά του αγωγού Σουσσούμνα, τα δύο κανάλια, η Ίντα (πολωμένη αρνητικά και συνδεμένη με τη σελήνη), και η Πινγκάλα (πολωμένη θετικά και συνδεμένη με τον ήλιο) υψώνονται με σπειροειδή κίνηση και διασταυρώνονται. Το ρεύμα Ίντα καταλήγει στο αριστερό ρουθούνι και το ρεύμα Πινγκάλα στο δεξί ρουθούνι. Γι' αυτόν το λόγο οι ασκήσεις αναπνοής θεωρούνται σαν οι πιο αποτελεσματικές για να προκαλέσουν την αφύπνιση της δύναμης Κουνταλίνι.
 Δεξιά και αριστερά της Σουσσούμνα η Πινγκάλα (άσπρη) και η Ίντα (μαύρη)
Όταν, βουλώνοντας το δεξί ρουθούνι, εισπνέετε τον αέρα με το αριστερό ρουθούνι, προκαλείτε ένα ρεύμα που περνάει από το κανάλι Ίντα. Αυτό το ρεύμα διαπερνάει το κέντρο, όπου κοιμάται η Κουνταλίνι, το τσάκρα Μουλαντάρα, και προκαλεί ελαφρές δονήσεις που τείνουν να την ξυπνήσουν λίγο. Βουλώνοντας το αριστερό ρουθούνι, το ρεύμα περνάει μέσα στο κανάλι Πινγκάλα, κι αυτό επίσης δίνει μερικές ωθήσεις στη δύναμη Κουνταλίνι. Και ούτω καθεξής... Κάνοντας λοιπόν, κάθε πρωί, τις ασκήσεις αναπνοής, σιγά σιγά ξυπνάτε τη δύναμη Κουνταλίνι. Αλλά δεν πρέπει να παρατείνετε πολύ αυτές τις ασκήσεις.
Όταν ήμουν στην Ινδία, άκουσα να μιλάνε για όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γιόγκι για να ξυπνήσουν την Κουνταλίνι. Υπάρχουν απίστευτες μέθοδοι* μέχρι που εισάγουν ασημένιες κλωστές σ' ένα μέρος που δε θα ονομάσω. Αλήθεια, για να κατορθώσουν να την αφυπνίσουν, μερικοί θα έκαναν όλες τις τρέλες!
Η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω στους Δυτικούς είναι να μην επιχειρούν να αφυπνίσουν την Κουνταλίνι, αλλά να ζουν μια αγνή ζωή, σύμφωνη με τους θείους νόμους. Έτσι θα αφυπνιστεί όταν θα 'ρθει η στιγμή, δεν πρέπει να βιάσετε τίποτα. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος για να προχωρήσετε είναι επικίνδυνος, γιατί αυτή η δύναμη μοιάζει με μια φωτιά που μπορεί ακόμη και ν' αφανίσει, να καταστρέψει ορισμένα όργανα του σώματος. Όταν όλα γίνονται με φυσικό τρόπο, χωρίς βία, ο άνθρωπος αφυπνίζεται αρμονικά στη συνείδηση του θείου κόσμου.
...Αισθάνομαι μέσα σας μια απέραντη επιθυμία να κάνετε προσπάθειες, ώστε να φτάσετε σ' αυτή την αφύπνιση της συνείδησης. Μπορείτε ν' αρχίσετε την εργασία, αλλά πρέπει να είστε πολύ συνετοί, πολύ λογικοί, και να μη ριχτείτε σ' αυτή χωρίς οδηγίες, γιατί αλλιώς κινδυνεύετε να χάσετε την ισορροπία σας, να καταστραφείτε. Λοιπόν, μη βιάζεστε, αυτό θα 'ρθει σιγά σιγά, αργά αργά. Αυτά που έχουμε εδώ σαν ασκήσεις, σαν εφαρμογές, είναι ισόποσα γιόγκα, που θα σας επιτρέψουν να αφυπνίσετε μια μέρα την Κουνταλίνι. Πολλοί πιστεύουν ότι, για να βρουν την αληθινή πνευματικότητα, είναι ανάγκη να πάνε στην Ινδία. Είναι καλό να πάει κανείς στην Ινδία, αλλά πρέπει επίσης να ξέρει ότι η διδασκαλία της Παγκόσμιας Λευκής Αδελφότητας, που είναι η αληθινή διδασκαλία του Χριστού, μας προσφέρει ένα σύγχρονο «γιόγκα» προσαρμοσμένο στους Δυτικούς.
Οι σοφοί από την Ινδία λένε ότι πριν να ξυπνήσει το φίδι Κουνταλίνι, ο γιόγκι πρέπει να απελευθερώσει τον κεντρικό αγωγό της σπονδυλικής στήλης, τη Σουσσούμνα. Με μια αγνή ζωή, με κατάλληλες ασκήσεις, καθαρίζει αυτόν τον αγωγό. Αυτό το καθάρισμα είναι αναγκαίο, γιατί, όταν αφυπνίζεται το φίδι Κουνταλίνι, αρχίζει να ενεργοποιεί ολόκληρη την ψυχική ζωή του ανθρώπου. Είναι μια τόσο έντονη φωτιά που καίει τα πάντα. Γι αυτό ο δρόμος της πρέπει να είναι ελεύθερος από κάθε ακαθαρσία, από κάθε εμπόδιο, ώστε να μπορέσει να περάσει γρήγορα, ακίνδυνα για τον άνθρωπο, και να φτάσει την κορωνίδα των κέντρων, το τσάκρα Σαχασράρα.
Και τι λέει ο Ιησούς στα Ευαγγέλια; «Προσπαθήστε να περάσετε από τη στενή πύλη»• ή «είναι πιο εύκολο σε μια καμήλα να περάσει από την τρύπα μιας βελόνας, παρά σ' έναν πλούσιο να περάσει από την πόρτα της Βασιλείας του Θεού» . Αυτές οι δύο φράσεις έχουν ένα πολύ βαθύ νόημα: λένε ότι ο κεντρικός αγωγός είναι τόσο στενός, ώστε η δύναμη που φέρνει τη φώτιση δεν μπορεί να περάσει αν το ανθρώπινο ο ν δεν είναι αγνό και γυμνό. Αν έχετε πολλά πράγματα στις τσέπες σας, δε θα μπορείτε να περάσετε* πρέπει πρώτα να απαλλαχτείτε απ' όλα αυτά. Βλέπετε, τα γιόγκα της Ινδίας, τα Ευαγγέλια, έχουν τις ίδιες αλήθειες. Ε λοιπόν, αυτές τις αλήθειες εμβαθύνουμε στη Διδασκαλία της Παγκόσμιας Λευκής Αδελφότητας.
  Για σχόλια πάνω σ' αυτές τις δύο παραβολές, βλέπε No 217 της Συλλογής IZVOR «Νέο φως στα Ευαγγέλια», κεφ. V.

 http://creatingrealities.ning.com/forum/topics/6323828:Topic:42298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου