Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι η πνευματική ενέργεια (ομιλία από γιατρό)

Τι είναι η πνευματική ενέργεια (ομιλία από γιατρό)

9:39


Εντατικές πνευματικές πρακτικές, στο πλαίσιο μιας πνευματικής ζωής, μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα αλλαγές στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Ο γιατρός Λη Σανέλα (Lee Sannella), συγγραφέας τού «Κουνταλίνι: Ψύχωση ή Υπέρβαση;» (Kundalini: Psychosis or Transcendence?) αφιέρωσε πολλές δεκαετίες στην εξερεύνηση πνευματικών ατραπών.

Η λέξη «κουνταλίνι» αναφέρεται στην πνευματική ενέργεια που «κοιμάται» στη βάση της σπονδυλικής στήλης αλλά μπορεί να ξυπνήσει και να ανέλθει στον εγκέφαλο. Αν και η δυτική επιστήμη μόλις και μετά βίας έχει ασχοληθεί με αυτή τη διαδικασία, έχει περιγραφεί λεπτομερώς στις ανατολικές πνευματικές παραδόσεις.


ΚΕΙΜΕΝΟ:
Πριν δείτε το παρόν βίντεο, διαβάστε τις επόμενες παραγράφους, που απουσιάζουν από το βίντεο και είναι η αρχή της συνέντευξης.
JEFFREY MISHLOVE Γεια σας. Η κουνταλίνι είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στη θεωρία και φιλοσοφία της γιόγκα. Αντιπροσωπεύει μια ενέργεια που θεωρείται ότι βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σαν ένα φίδι συσπειρωμένο εκεί, και περιγράφεται ως «η δύναμη του όφεως». Και θεωρείται ότι μέσα από τις γιογκικές πρακτικές ή άλλες καταστάσεις η συσπειρωμένη ενέργεια ανέρχεται μέσα από το σώμα, ενεργοποιώντας διάφορα παραψυχικά και νευρολογικά ενεργειακά κέντρα. Στη γιόγκα αυτό θεωρείται ως ευοίωνο σημάδι επιτυχίας στην πνευματική αναζήτηση. Ωστόσο, από την οπτική της δυτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής, αυτά τα ίδια συμπτώματα θα μπορούσαν να ιδωθούν ως ψυχωτικά. Μαζί μου σήμερα στο στούντιο είναι ο Δρ Lee Sannella, ιατρός και συγγραφέας του βιβλίου «Η Εμπειρία της Κουνταλίνι – Ψύχωση ή Υπέρβαση;» Ο Δρ Sannella είναι ο ιδρυτής της Κλινικής Κουνταλίνι, και είναι ειδικός στην εργασία με άτομα, τόσο δυτικούς όσο και ανατολικούς, που βιώνουν τα συμπτώματα της ανύψωσης της κουνταλίνι. Καλώς ήρθατε.
LEE SANELLA Γεια σας.
JEFFREY MISHLOVE Είναι ενδιαφέρον ότι στη δυτική ιατρική έχουμε το σύμβολο του κηρυκείου, με τους όφεις περιπλεγμένους γύρω από τη ράβδο του Ερμή. Είναι πολύ μα πολύ παρόμοιοι με το σύμβολο του συσπειρωμένου ανερχόμενου όφεως, που βρίσκουμε στη θεωρία τής κουνταλίνι τής γιόγκα. Πιστεύετε ότι υπάρχει σύνδεση;
-Αντιπροσωπεύουν αμφότερα το ίδιο πράγμα. Το ένα είναι σύμβολο για το άλλο.
JEFFREY MISHLOVE Ποιο;
-Το κηρύκειο είναι το σύμβολο της κουνταλίνι.
JEFFREY MISHLOVE Κι επίσης του Ιπποκράτη, του θεμελιωτή της ιατρικής.
-Νομίζω ότι εκείνο τον καιρό χρησιμοποιούσαν ένα μόνο φίδι στο σύμβολο.
JEFFREY MISHLOVE Λοιπόν υπό μία έννοια η κατανόηση της συσπειρωμένης ενέργειας που ανέρχεται μέσα στο σώμα είναι πολύ αρχαία. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες γιατρούς, καθώς και στους ασκουμένους στη γιόγκα.
- [Για τη συσπείρωση] δεν ξέρω. Η συσπείρωση για μένα σημαίνει «δυναμικό». Είναι μια δυνητική ενέργεια μέχρι που να ενεργοποιηθεί. Και η διασταύρωση των φιδιών, που βλέπουμε στο κηρύκειο, υπάρχει μάλλον για να συμβολίσει τα "νάντι" (κανάλια ροής ψυχικής ενέργειας), καθώς και τα άλλα επικουρικά ενεργειακά κέντρα, πέραν αυτών που βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη. Αλλά η σύγχρονη κατανόησή μας δεν συμβαδίζει τελείως με αυτό το μοντέλο.


-------------
Τώρα δείτε το βίντεο, που παρουσιάζει το πρώτο δεκάλεπτο της συνέντευξης, και μετά ελάτε εδώ και συνεχίστε, για να διαβάσετε τη συνέχεια έως το τέλος της συνέντευξης:

-------------------------------------------ΣΥΝΕΧΕΙΑ----------------------------------------

JEFFREY MISHLOVE Ποια είναι η πρόγνωση που κάνετε για τέτοιες περιπτώσεις; Καλυτερεύουν μετά από λίγο; Πόσο καιρό συνήθως παίρνει;
-Ω ναι, όλοι τους καλυτερεύουν, τα συμπτώματα ηρεμούν μετά από κάποιο διάστημα. Μπορεί να πάρει... Μερικά άτομα είναι απαρηγόρητα, γιατί η εμπειρία τούς ήρθε μόνο μια φορά και έφυγε, και μετά την αναζητούν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους... Έχω κάποια τέτοια άτομα. Άλλοι κουράζονται πολύ με αυτό μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια.
JEFFREY MISHLOVE Δηλαδή μπορεί να υπάρχουν επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα για τόσο διάστημα;
-Μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικά. Εξαρτάται από το πώς διαχειρίζονται την κατάσταση και από το αν έχουν και ακολουθούν κάποια πρακτική μέσα στην οποία οι διάφορες εμπειρίες τους μπορούν να ενσωματωθούν με φυσικότητα και χάρη. Αν το πολεμάνε, φυσικά συνήθως επιτυγχάνουν [να μην εμβαθύνουν]– αν και όχι πάντα, καθώς τείνει να ακολουθεί μια δική του γραμμή.
JEFFREY MISHLOVE Όταν λέτε «πολεμάνε», εννοείτε...;
-Αντιδρούν.
JEFFREY MISHLOVE Είναι υγιές να το κάνει κανείς αυτό, να αντιδρά;
-Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι. Διότι ό,τι συμβαίνει είναι μέρος των δυνατοτήτων με τις οποίες τον προίκισε η φύση, και γι’ αυτό θα πρέπει να το τιμήσει, όπως τιμά τις οργανικές λειτουργίες.
JEFFREY MISHLOVE Βρίσκετε ότι μετά από κάποια περίοδο, όταν τα άτομα έχουν αυτό το άνοιγμα, και μετά μάθουν πώς να προσαρμοστούν σε αυτό, να επιλύσουν τα πράγματα, να εδραιώσουν μια ανώτερη ισορροπία, βρίσκετε ότι τότε η ζωή τους αρχίζει να λειτουργεί σε ένα ανώτερο επίπεδο;
-Συμβαίνει συχνά. Μπαίνουν και βγαίνουν από την πνευματική κατάσταση. Είναι ασύνηθες να δεις κάποιον που βρίσκεται πλήρως και συνεχώς στη θεϊκή κατάσταση. Τέτοια άτομα είναι μόνο οι θείες ενσαρκώσεις, όπως ο Χριστός και ο Βούδας.
JEFFREY MISHLOVE Είστε γιατρός. Εργάζεστε στο χώρο της ψυχιατρικής. Έχετε να κάνετε με άτομα που έχουν θρησκευτικές ή πνευματικές εμπειρίες. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για το ποιος είναι ο ρόλος ενός επαγγελματία της ψυχικής υγείας σε μια πνευματική κοινότητα, ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων;
-Κανονικά δεν υπάρχουν πολλά τέτοια άτομα έτσι κι αλλιώς. Ίσως υπάρχουν μικρότερες καταστάσεις μιας έντονης κυκλοφορίας της βιοενέργειας στο σώμα.
JEFFREY MISHLOVE Εννοείτε ότι μια πλήρης άνθιση της ενέργειας με τη μορφή της αφύπνισης της κουνταλίνι είναι ακόμα μάλλον σπάνια;
-Ναι, είναι σπάνια. Και κανονικά, αυτό που θα χρειαζόταν να γίνει σε μια πνευματική κοινότητα, αν είσαι θεραπευτής, είναι καταρχήν να το δεις μέσα στο σωστό του πλαίσιο και να αντιληφθείς ότι τα άτομα δεν θα θέλουν να το αντιμετωπίσουν ως πρόβλημα, το οποίο είναι λογικό. Αλλά δεύτερον, αν υπάρχουν άνθρωποι που επίμονα δείχνουν απαράδεκτη συμπεριφορά ή παίρνουν ναρκωτικά ή αλκοόλ και τέτοια πράγματα, και δείχνουν κι άλλα τέτοια χονδροειδή σημάδια ανωριμότητας, τότε η συνήθης ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να τους είναι πολύ χρήσιμη, και δεν θα έπρεπε να το μπερδέψει αυτό κανείς με τις πνευματικές τους δραστηριότητες. Από την άλλη μεριά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνουν πρόοδο σε αυτές τις πνευματικές ενασχολήσεις που επέλεξαν, αν δεν αποκτήσουν μια πιο ώριμη στάση προς τη ζωή.
JEFFREY MISHLOVE Με άλλα λόγια, μοιάζει σαν να λέτε ότι η κανονική ψυχοθεραπεία, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, συχνά απευθύνεται στο επίπεδο τού Εγώ και στο πώς αυτό αλληλεπιδρά με τον κόσμο, ενώ η πραγματική πνευματική εργασία φαίνεται να πηγαίνει πέρα από το Εγώ.
-Κατ’ ελπίδαν... Εννοώ ότι συχνά πιστεύουμε ότι πηγαίνουμε πέραν του Εγώ αλλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όμως γενικά η διαφοροποίηση που κάνατε είναι σωστή.
JEFFREY MISHLOVE Νωρίτερα, όταν σας ρώτησα αν δέχεστε την θεωρία για τα τσάκρα και τα ενεργειακά κανάλια στο σώμα, είπατε πως όχιˑ είπατε πως πρόκειται για οργανικά γεγονότα μέσα στον εγκέφαλο τα οποία έχουν ερμηνευτεί έτσι από αυτές τις κουλτούρες. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι τα άτομα που έχουν αυτές τις εμπειρίες έχουν δεχθεί λάθος καθοδήγηση από την «αγορά» των ανατολικών πνευματικών παραδόσεων που είναι διαθέσιμη;
-Όχι, δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αναγκαστικά κάτι τέτοιο. Απλά πιστεύω ότι οι όροι με τους οποίους περιγράφονται αυτά τα πνευματικά γεγονότα είναι άκαμπτοι. Είναι κάπως υπερβολικά συγκεκριμένοι. Και αυτό κάνει τα άτομα να περιμένουν ένα συγκεκριμένο σημάδι να εμφανιστεί, κι αυτό που τελικά εμφανίζεται να είναι πολύ μα πολύ
διαφορετικό – διότι υπάρχουν τεράστιες ατομικές διαφορές, όχι μόνο στην φυσιολογία, αλλά και στο πολιτισμικό και πνευματικό υπόβαθρο το οποίο προϋπάρχει των εμπειριών. Για παράδειγμα τα άτομα της φυλής Κουνγκ ή οι Bushmen της Νότιας Αφρικής, περιγράφουν πολύ παρόμοιες εμπειρίες, αλλά από τις περιγραφές τους λείπουν πολλά από εκεινα που περιγράφουν τα κλασικά [γιογκικά] κείμενα για την κουνταλίνι. Οι ταοϊστές, από την άλλη, βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα [προς εμάς], γιατί έχουν ένα μοντέλο που είναι κοντινότερο προς το νευροφυσιολογικό μας μοντέλο από αυτό που έχουν τόσο οι Κουνγκ όσο και τα κλασικά κείμενα της γιόγκα.
JEFFREY MISHLOVE Λοιπόν αν ένα άτομο βίωνε αυτές τις εμπειρίες και δεν είχε μια προϋπάρχουσα ισχυρή δέσμευση σε καμία από τις παραδόσεις, μπορεί να του ήταν χρήσιμο να κοιτάξει στον ταοϊσμό;
-Πιστεύω ότι θα του ήταν χρήσιμα τόσο ο ταοϊσμός όσο και ο κλασικός ινδουισμός.
JEFFREY MISHLOVE Αλλά νομίζω πως, υπό μία έννοια, αυτό που σας ακούω να λέτε είναι ότι γενικά οι πνευματικές παραδόσεις διαφέρουν από τη δική σας προσέγγιση, η οποία είναι κάπως πιο επιστημονική, στο βαθμό που εκείνες μπορεί να είναι δογματικές και να λένε «αυτός είναι ο τρόπος που τα κείμενά μας λένε ότι συμβαίνουν τέτοια βιώματα», αντί να κοιτάνε τη μοναδικότητα τής κάθε περίπτωσης. Αλλά τι πιστεύετε ότι μπορεί να μάθει η ιατρική, η επιστήμη μας γενικά, από το φαινόμενο της κουνταλίνι, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό;
-Νομίζω ότι μας δείχνει τις ανεπάρκειές μας και μας θυμίζει ότι η ανάπτυξη σχετίζεται πάντα με τη συμμετοχή μας στο σύμπαν και ότι ο γραμμικός, λεκτικός και αναλυτικός νους και η χρησιμότητά του είναι εξαιρετικά περιορισμένα και δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτά δίχως τέλος και ανάπαυλα. Και ότι υπάρχουν περισσότερα στις φιλοσοφίες μας από αυτά που μπορεί να ονειρευτεί ο λογικός γραμμικός νους, τον οποίο η ιατρική, η επιστήμη και η φιλοσοφία μας έχουν υπερ-χρησιμοποιήσει. Όλα μας τα πεδία έχουν επιδοθεί σε αυτή την πρακτική κατά κόρον. Και τώρα θα χρειαστεί να μάθουμε τη λεπτή γλώσσα όλων αυτών των θαυμάσιων πεδίων – γιατί είναι πραγματικά θαυμάσιαˑ αλλά έχουν όλα τους μια λεπτή γλώσσα κι έναν λεπτό τρόπο εμφάνισης κι ένα συμμετοχικό χαρακτήρα που οι περισσότεροι επαγγελματίες μας έχουν αποφύγει και υποτιμήσει – και θα χρειαστεί είτε να αλλάξουμε είτε η κοινωνία θα μας αφήσει πίσω.
JEFFREY MISHLOVE Μιλήσατε προηγουμένως για μια αλλαγή που συμβαίνει στον εγκέφαλο. Πόσα ξέρει η δυτική επιστήμη για αυτή την αλλαγή;
-Δεν ξέρουμε τίποτα και ούτε καν πιστεύουμε ότι υπάρχει. Ωστόσο υπάρχει κάποια ποσότητα εργαστηριακών στοιχείων ότι αυτή πράγματι υπάρχει, και σίγουρα υπάρχουν όλων των ειδών τα κλινικά στοιχεία. Κάποια από αυτά μπορούν επίσης να είναι απατηλά. Μπορούν να περιλαμβάνουν μεγάλη υπερβολή ή και να μην αντιστοιχούν καθόλου στην πραγματικότητα. Αλλά υπάρχουν και αληθινά. Και κάποια από αυτά τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια στις έρευνες στις οποίες έχω συμμετάσχει μέσα στην πάροδο των ετών – γιατί ήμουν, ως επιστήμονας, πολύ ξεροκέφαλος... Αντιλαμβανόμουν διαισθητικά ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά τα πράγματα, αλλά δεν την είχα δει και δεν την είχα νιώσει. Λοιπόν βγήκα και τα έψαξα και διερεύνησα, μέχρι που τα βρήκα και μπόρεσα να τα πιστοποιήσω ο ίδιος και να δω την αλήθεια τους.
JEFFREY MISHLOVE Πριν πολλά χρόνια ένας ινδουιστής συγγραφέας που λεγόταν Γκόπι Κρίσνα έγραψε ένα βιβλίο για την κουνταλίνι, στο οποίο πρότασσε ότι αυτή η δύναμη κρύβεται πίσω από τις μεγαλοφυΐες και ότι ασκούμενοι στη γιόγκα, στην περίπτωση που θα καταφέρουμε να αφυπνίσουμε την κουνταλίνι θα μπορέσουμε να αφυπνίσουμε μεγάλες διανοητικές ή μουσικές δυνάμεις, τις ικανότητες που έχουν οι μεγαλοφυΐες. Βλέπετε κάποια εγκυρότητα σε αυτή την ιδέα;
-Ναι, είναι έγκυρη ιδέα. Με τη διαφορά ότι στο βιβλίο του δεν περιγράφει επαρκώς τη διαφορά μεταξύ κουνταλίνι και ψυχωτικού φαινομένου.
JEFFREY MISHLOVE Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να ψάξουν και να ανακαλύψουν αυτά τα ανώτερα επίπεδα εγκεφαλικής λειτουργίας, τα υψηλότερα επίπεδα νοητικής λειτουργίας, τότε η εξάσκησή τους στις πνευματικές πρακτικές –αφήνουμε κατά μέρος τις δογματικές φιλοσοφίες που σχετίζονται με αυτές-, θα συνιστούσαν πολύτιμες επιδιώξεις;
-Ναι, πιστεύω ότι είναι πάντα πολύτιμο να αναπτύσσεις τη βαθύτερη, αληθινή και υπερβατική σου φύση.
JEFFREY MISHLOVE Πώς αντιμετωπίζει κανείς την αντίστασή του προς το πνευματικό άνοιγμα; Πώς έρχεται κανείς σε αυτή την κατάσταση χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει για τρεις δεκαετίες τον κόσμο ψάχνοντας, όπως κάνατε εσείς;
-Υπάρχουν δάσκαλοι και διδασκαλίες που εξηγούν στους Δυτικούς με έναν ξεκάθαρο και δυτικό τρόπο πώς να προχωρήσουν στην πνευματικότητα. Δεν τις βρίσκεις εύκολα, αλλά είναι διαθέσιμες και δεν χρειάζεται να γυρίσει κανείς όλο τον κόσμο για αυτό. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ασκήσουν πνευματική πρακτική. Και το βλέπω και στον ίδιο τον εαυτό μου ότι παρουσιάζουμε τεράστια αντίδραση στο να παραδοθούμε και να επικοινωνήσουμε με... όπως κι αν το πεις, το Μεγάλο Πνεύμα, το Θείο, το...
JEFFREY MISHLOVE Το άπειρο...
-Το άπειρο, το σύμπαν.... Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα, για μένα. Τα λόγια είναι απλά διαφορετικές ταμπέλες.
JEFFREY MISHLOVE Θα ήταν δυνατό να εκτιμήσουμε αυτή την αντίδραση, να τη σεβαστούμε και να τη θρέψουμε ως μέρος της θεϊκής μας φύσης;
-Είναι ένα μέρος της φύσης μας το οποίο χρειάζεται να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε από πολύ νωρίς και όσο πιο ευφυώς γίνεται, διότι βλέπω, τόσο στον εαυτό μου όσο και σε άλλους, πόσο σταθερή και επίμονη φαίνεται να είναι αυτή η αντίδραση... Και αντιλαμβάνομαι πως η διαδικασία της χρειάζεται να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί, διότι ο κόσμος χρειάζεται ανοιχτούς, ελεύθερους, εκφραστικούς και ψυχικά νοήμονες ανθρώπους, για να αλλάξουν την τρελή πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή.
JEFFREY MISHLOVE Δρα Lee Sannella, μπορέσατε πράγματι να εκφράσετε, από μια ιατρική όσο και προσωπική σκοπιά, την ουσία, πιστεύω, της εμπειρίας της κουνταλίνι, καθώς και, πέρα από αυτό, την ουσία της πνευματικής αναζήτησης. Ελπίζω ότι το έργο που κάνετε θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός κόσμου όπως μόλις τον περιγράψατε. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας.
-Ευχαριστώ κι εγώ.


-------------

Περισσότερες πληροφορίες, κείμενα και βίντεο:

http://www.youtubetranslations.gr/literature.htm
http://www.youtubetranslations.gr/Gopi_Krishna_pop_up.htm

http://www.youtubetranslations.gr/Lee_Sannella_video_description_pop_up.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου