Σύμπαν και άνθρωπος

Όλα στο σύμπαν αφορούν τη μεταμόρφωση.Η ζωή μας μοιάζει με τις σκέψεις που τη διαμορφώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κοσμική Ενέργεια: Τα 7 Τσάκρας του σώματος μας



Σε κάποιο σημείο της ζωής μας, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι θέτουν στον εαυτό τους τα ερωτήματα: Ποιος είμαι; Ποιες δυνάμεις λειτουργούν μέσα από μένα; Γιατί μου συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν νιώθω χαρά;
Οι θεραπείες μέσω της κοσμικής ενέργειας, βοηθούν τον άνθρωπο να βρει τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο υλικός κόσμος και το φυσικό σώμα είναι η μοναδική πραγματικότητα που υπάρχει. Τί γίνεται όμως με την ενέργειά μας; Την ενέργεια την οποία περιλαμβάνει το σώμα μας, μας προστατεύει και μας δίνει ζωή;
Αυτή η ενέργεια είναι η ζωτική μας δύναμη και ονομάζεται «αύρα».
Στην κοσμική ενέργεια, θεωρούμε πως ένας άνθρωπος είναι σαν ένα καλώδιο, το οποίο παίρνει γήινη ενέργεια και την στέλνει στον ουρανό και αντιστρόφως. Για να γίνει αυτή η διαδικασία, η ενέργεια που μπαίνει στον οργανισμό μας είτε απ’τα πόδια, είτε απ’το κεφάλι, πρέπει να περάσει από επτά (7) πόρτες- επτά ενεργειακά κέντρα, τα λεγόμενα τσάκρας.
Τα τσάκρας είναι ψυχικά κέντρα ενέργειας που βρίσκονται στο σώμα μας και λειτουργούν συνεχώς, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι. Η ροή της ενέργειας, διαμέσου των τσάκρας προκαλεί διάφορες ψυχοσωματικές καταστάσεις. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο περισσότερο καθένα από αυτά:
1ο ΤΣΑΚΡΑ
 Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΛΑΜ, αυγή, ηλιοβασίλεμα, φρέσκο έδαφος, κέδρος, γαρίφαλο
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Κριός/ Άρης, Ταύρος, Σκορπιός/Πλούτωνας, Αιγόκερος/Κρόνος, αχάτης, αιματίτης, γρανάτης, κόκκινο κοράλλι, ρουμπίνι, Γη
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Κάθε τι το στερεό, σπονδυλική στήλη, οστά, δόντια, νύχια, πόδια, πρωκτός, έντερα, προστάτης αδένας, αίμα, πολλαπλασιασμός κυττάρων, επινεφρίδια, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη



Το τσάκρα της ρίζας (muladhara) βρίσκεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης και έχει χρώμα βαθύ κόκκινο. Συνδέεται με τη σχέση με τη μητέρα. Αντιπροσωπεύει τη βασική προϋπόθεση της επιβίωσής μας – όλους τους φόβους, τις ενοχές και τις ανησυχίες μας. Είναι η βάση απ’ όπου ξεκινούμε να δημιουργούμε τη ζωή μας. Ελέγχει κάθετί το στέρεο, σπονδυλική στήλη, οστά, δόντια, νύχια, πόδια, πρωκτός, έντερα, προστάτης, αδένας, αίμα, πολλαπλασιασμός κυττάρων, επινεφρίδια, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 1ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται δυνατός κι αποφασιστικός, έχει την αίσθηση ότι στέκεται γερά στα πόδια του και κάνει σωστές επιλογές. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται απερίσκεπτος, εγωκεντρικός, κομπλεξικός, σπάταλος, επιθυμεί να κατέχει υλικά αγαθά με κάθε τρόπο ή μέσο, παχυσαρκία, ανορεξία, έλλειψη ελέγχου της πραγματικότητας, υλιστής (π.χ. αφού δεν το βλέπω ή ακουμπώ, άρα δεν υπάρχει).
2ο ΤΣΑΚΡΑ
Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΒΑΜ Σεληνόφως, καθαρό νερό Έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ, σανδαλόξυλο
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Καρκίνος / Σελήνη, Ζυγός / Αφροδίτη, Σκορπιός / Πλούτωνας Καρνεόλιο, σεληνόλιθος, Νερό
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Πυελική ζώνη, γεννητικά όργανα, νεφρά, ουροδόχος κύστη, όλα τα υγρά, όπως αίμα, λέμφος, πεπτικά υγρά, σπέρμα. Γεννητικοί αδένες, ωοθήκες, προστάτης αδένας, όρχεις. Οιστρογόνα, τεστοστερόνη




Το ιερό τσάκρα (svadhisthana) βρίσκεται 3 δάκτυλα κάτω απ’ τον ομφαλό κι έχει χρώμα πορτοκαλί. Συνδέεται με τη σχέση με τον πατέρα, τους δασκάλους και τον ερωτικό σύντροφο. Αντιπροσωπεύει την εκδήλωση των συναισθημάτων μας και γενικότερα την απόλαυση της ζωής. Ελέγχει πυελική ζώνη, γεννητικά όργανα, νεφρά, ουροδόχο κύστη, όλα τα υγρά όπως αίμα, λέμφος, πεπτικά υγρά και σπέρμα.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 2ου τσάκρα, ο άνθρωπος νιώθει εμπιστοσυνη στον εαυτό του, είναι περισσότερο δημιουργικός, ζει αρμονικά με τα συναισθήματά του και γενικά η ζωή του μοιάζει με ένα ποτάμι που ρέει γλυκά και ξεπερνά τα εμπόδια της ζωής.
Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται κυκλοθυμικός, έχει χαμηλή αυτοπεπίθηση, υποφέρει από ζήλεια σε συναισθηματικό επίπεδο, γυναικεία ψυχρότητα ή ανδρική σεξουαλική ανικανότητα, άρνηση φύλου, σκληρότητα με τον εαυτό, αλκοολισμό και εθισμός στα ναρκωτικά.
3ο ΤΣΑΚΡΑ
Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΡΑΜ Ηλιακό φως, χωράφι με ανθισμένη κράμβη, χωράφι με ώριμο σιτάρι, ηλιοτρόπια Λεβάντα, δενδρολίβανο, περγαμότο
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Λέων / Ήλιος, Τοξότης / Δίας, Παρθένος / Ερμής,Άρης Μάτι της τίγρης, ήλεκτρο, κίτρινο τοπάζι, κιτρίνης, Φωτιά
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Μέση, κοιλιακή κοιλότητα, πεπτικό σύστημα, στομάχι, συκώτι, σπλήνα, χοληδόχος κύστη, αυτόνομο νευρικό σύστημα, Πάγκρεας (συκώτι), Ινσουλίνη (χοληδόχος κύστη)




Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (manipura) βρίσκεται 3 δάκτυλα πάνω απ’ τον ομφαλό κι έχει χρώμα κίτρινο. Συνδέεται με την πέψη (όχι μόνο των τροφών), δηλαδή τη δεκτικότητα ή την άρνηση που έχουμε σε ιδέες, ανθρώπους και συναισθήματα. Ελέγχει τη μέση, κοιλιακή κοιλότητα, πεπτικό σύστημα, στομάχι, συκώτι, σπλήνα, χοληδόχο κύστη, αυτόνομο νεβρικό σύστημα, πάγκρεας και ινσουλίνη.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 3ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται σεβασμό προς τους άλλους αλλά κι αυτοεκτίμηση ώντας ταπεινός, αισθάνεται δυνατός, γεμάτος φως και θετική ενέργεια.
Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται υπερβολικά υπερήφανος, θυμώνει εύκολα, νιώθει ανασφάλεια, υποφέρει από ζήλεια σε υλικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει τάση να επιβάλεται στους γύρω, υποφέρει από αμνησία, αισθάνεται ανωτερότητα απέναντι στους άλλους, αλλά τον απασχολεί ιδιαίτερα η γνώμη τους.
4ο ΤΣΑΚΡΑ
Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΓΙΑΜ Αθικτη φύση, άνθη, ροζ, ουρανός, Ροδέλαιο
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Λέων / Ήλιος, Ζυγός / Αφροδίτη, Κρόνος Κουνζίτης, σμαράγδι, πράσινος νεφρίτης, ροζ χαλαζίας, ροζ τουρμαλίνης, Αέρας
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Πλάτη, καρδιά, θώρακας και θωρακική κοιλότητα, κάτω μέρος πνευμόνων, αίμα, κυκλοφορικό σύστημα, δέρμα, χέρια. Θύμος αδένας, Ορμόνη του θύμου





Το τσάκρα της καρδιάς (anahata) βρίσκεται ακριβώς στο σημείο της καρδιάς κι χρώμα πράσινο της φύσης. Συνδέεται με την αγάπη για τους άλλους, για τον κόσμο, για το περιβάλλον και τον ίδιο τον εαυτό μας. Ελέγχει πλάτη, καρδιά, θωρακική κοιλότητα, κάτω μέρος πνευμόνων, αίμα, κυκλοφορικό σύστημα, δέρμα, χέρια, θύμο αδένας, ορμόνη του θύμου.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 4ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται ανοιχτός στο να πάρει και να δώσει αγάπη, δέχεται ολοκληρωτικά τον εαυτό του και συμπονά τον συνάνθρωπό του.
Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται κτητικός κι αγαπά τους άλλους μόνο με τους δικούς του όρους, μισεί, υποφέρει από κατάθλιψη, φοβάται την απόρριψη, νιώθει αυτολύπηση κι ανάξιος για να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
5ο ΤΣΑΚΡΑ
Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΧΑΜ Γαλάζιος ουρανός, αντανάκλαση του ουρανού στο νερό, απαλά κύματα Φασκόμηλο, ευκάλυπτος
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Δίδυμοι / Ερμής, Άρης, Ταύρος / Αφροδίτη, Υδροχόος / Ουρανός Ακουαμαρίνα, τουρκουάζ, χαλκηδόνιος, Αιθέρας (Ακάσα)
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Πνεύμονες, βρόγχοι, οισοφάγος, φωνητικές χορδές, λαιμός, τράχηλος, σαγόνι, μάγουλα Θυρεοειδής αδένας, παραθυρεοειδής αδένας, Θυροξίνη



Το τσάκρα του λαιμού (vishuda) βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού κι έχει χρώμα γαλάζιο του ουρανού. Συνδέεται με την επικοινωνία και το λόγο. Ελέγχει πνεύμονες, βρόγχους, οισοφάγο, φωνητικές χορδές, λαιμό, τράχηλο, σαγόνι, μάγουλα, θυρεοειδή αδένα, παραθυρεοειδή αδένα και την ορμόνη θυροξίνη.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 5ου τσάκρα, ο άνθρωπος είναι ικανός να εκφράζεται αποτελεσματικά, βρίσκοντας τις κατάλληλες λέξεις που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά του και είναι καλοί ακροατές, αντιλαμβάνοντας και τα πιο λεπτά σημεία λόγου του συνομιλητή τους.
Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται υπεροπτικός και υποκριτής, υποστηρίζει κάτι και με τις πράξεις κάνει ακριβώς το αντίθετο, πάσχει από ακατάσχετη λογοδιάρροια και δογματισμό, έχει κόμπλεξ κατωτερότητας ή ανωτερότητας, απεχθάνεται τον εαυτό του και τσακώνεται εύκολα.
6ο ΤΣΑΚΡΑ
Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΚΣΑΜ Νυχτερινός ουρανός Δυόσμος, γιασεμί
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Ερμής, Τοξότης / Δίας, Υδροχόος / Ουρανός, Ιχθείς / Ποσειδώνας Λαζούριο, γαλάζιο ζαφείρι, σοδαλίτης
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Παρεγκεφαλίδα, αυτιά, μύτη, ιγμόρεια, μάτια, μέρος του νευρικού συστήματος, πρόσωπο, Υπόφυση Βασοπρεσίνη (αντιδιουρητική ορμόνη της υπόφυσης)





Το τσάκρα του τρίτου ματιού (ajna) βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα φρύδια κι έχει χρώμα λουλακί. Συνδέεται με την διαίσθηση και την εσωτερική σοφία. Ελέγχει υπόφυση, παρεγκεφαλίδα, αφτιά, μύτη, ειγμόρεια, μάτια, μέρος του νευρικού συστήματος, πρόσωπο, υπόφυση βασοπρεσίνη (αντιδιουρητική ορμόνη της υπόφυσης).
Σε περίπτωση ισορροπίας του 6ου τσάκρα, ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς, συγχωρεί και συμπονά κι έχει την ικανότητα να χαληναγωγεί οργή, μίσος και μνησικακία. Γίνεται χαρισματικός, ενορατικός, ήρεμος κι ελεύθερος από αρνητικά συναισθήματα με αναπτυγμένη πνευματικότητα.
Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται δογματικός, αυταρχικός ή και το αντίθετο δηλαδή απειθάρχιτος και αντιφατικός. Φοβάται την επιτυχία και στοχεύει πολύ χαμηλά, ενώ θυμώνει ταυτόχρονα με τον εαυτό του.
7ο ΤΣΑΚΡΑ
 Μάντρα Εμπειρία της Φύσης, Αντίστοιχα Αρώματα
 ΟΜ Βουνοκορφές Λιβάνι, λωτός
 Ζώδια, Πλανήτες, Πολύτιμοι Λίθοι, Στοιχείο
 Αιγόκερος / Κρόνος, Ιχθείς / Ποσειδώνας Αμέθυστος, Διαφανής χαλαζίας
 Αντίστοιχα Μέρη του Σώματος, Αντίστοιχοι Αδένες, Αντίστοιχες Ορμόνες
 Εγκέφαλος, κρανίο, Επίφυση Σεροτονίνη (εντραπαμίνη)







Το τσάκρα του στέμματος (sahasrara) βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου κι έχει χρώμα μωβ ή λευκό (φωτοστέφανο). Συνδέεται με την ειρήνη και την πίστη. Ελέγχει τον εγκέφαλο, το κρανίο, επίφυση, σεροτονίνη.
Σε περίπτωση ισορροπίας του 7ου τσάκρα, ο άνθρωπος αποκτά μια ελκυστική προσωπικότητα, αισθάνεται ολοκληρωμένος και γεμάτος απ’ τη σοφία του σύμπαντος και νιώθει ότι μπορεί να κατακτήσει στόχους ακόμη κι αν φαίνονται ακατόρθωτοι.
Σε περίπτωση ανισορροπίας αισθάνεται σύγχυση κι απογοήτευση, νιώθει πάντα ξεθεωμένος και δεν καταφέρνει να πάρει τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη ζωή του. Επίσης υιοθετεί διάφορες μανίες, όπως καθαριότητα, τάξη κ.λ.π.
Μαρία Τσίβριτς
Progressor Κοσμικής Ενέργειας

 http://www.drosostalida.com/articles2.asp?eid=41

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου